АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАД 100 ДУШИ ЗАГИНАХА ПРИ ДВОЙНА ЕКСПЛОЗИЯ В ИРАН НА ГОДИШНИНАТА ОТ СМЪРТТА НА ГЕН. СЮЛЕЙМАНИ

Над 100 души загинаха при двойна експлозия в Иран на годишнината от смъртта на ген. Сюлеймани
03.01.2024 / 19:23

Над 100 души бяха убити при две експлозии в иранския град Керман по време на шествие, отбелязващо четвъртата годишнина от смъртта на влиятелния лидер от Иранската революционна гвардия Касим Сюлеймани, съобщават местните медии.

Според информация на държавната телевизия Ириб по предварителни данни 211 души са били ранени. Все още не е изяснена причината за екплозиите, които са се случили по пътя водещ към гробницата на Сюлеймани в неговата родна провинция.

Първоначално бе съобщено, че са се взривили газови бутилки, но по-късно градската администрация заяви недвусмислено, че случилото се е терористична атака, като извършителите са детонирали взривни устройства в тълпа от хора.

Според информационна агенция Tasnim първата експлозия е станала на 700 метра от гроба на Сюлеймани, а втората - на около 1 км от мемориала. Иранската агенция за управление на извънредни ситуации съобщи, че сред жертвите има най-малко шест деца.

Разследването на инцидента е в ход, а службите за сигурност са в пълна бойна готовност. Все още никой не е поел отговорност за нападението, но като се имат предвид предишни атаки, вероятно са замесени поддръжници на "Ислямска държава". Нанасянето на удари по "сърцето" на иранската нация с максимален брой цивилни жертви е напълно в духа им.

Иранският вътрешен министър Ахмад Вахиди заяви, че силите за сигурност ще реагират "бързо и твърдо" на двете бомбени нападения, при които загинаха над 100 души, предаде ДПА. Засега никой не е поел отговорност за атентатите, които може да се окажат най-тежките в историята на страната, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вахиди уточни, че повечето жертви са загинали при втората експлозия. "Нашите полицейски сили са бдителни и ще изправят пред правосъдието тези, които извършиха това престъпление", обеща той пред държавната телевизия.

Днешните експлозии се случват само часове, след като заместник-лидерът на Хамас Салех ал Арури беше ликвидиран при израелски удар въздушен удар с дрон в района на Южен Бейрут.

По повод четвъртата годишнина от убийството на Сюлеймани тази вечер духовният водач на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насрала ще произнесе реч, която идва и само ден след убийството в Ливан на втория човек в Хамас - шейх Салех ал Арури.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма на духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и на президента Ебрахим Раиси. "Убийството на мирни хора, посещаващи гробище, е шокиращо със своята жестокост и цинизъм", заяви руският лидер и подчерта, че Москва категорично осъжда тероризма и е решена на безкомпромисна борба с него.

Приживе генерал Касим Сюлеймани бе смятан за една от най-влиятелните фигури в Близкия изток и за идеолог на действията на Иран, изграждайки огромна мрежа от съюзнически организации в региона.

В качеството си на лидер на звеното за външни операции в рамките на Революционната гвардия Сюлеймани ръководи всички военни действия на Иран в Ирак, Сирия, Палестина, Йемен и Ливан.

Командирът на специалните части "Кудс" на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) бригаден генерал Касем Сюлеймани загина в нощта на 3 януари в резултат на въздушен удар на територията на международното летище в Багдад. Пентагонът потвърди, че иранският генерал е убит при американска военна операция. Тогавашният президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че ликвидираният Касим Сюлеймани е "планирал неизбежни и зловещи атаки". По думите на Тръмп това е и причината за ликвидирането на Сюлеймани, извършено край иракската столица Багдад от американски дрон.

Източници: БНТ, webcafe.bg, Х, ТАСС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев