АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИРАЩИ ГЕРМАНСКИ ФЕРМЕРИ ПОПРЕЧИХА НА ВИЦЕКАНЦЛЕРА ХАБЕК ДА СЛЕЗЕ ОТ ФЕРИБОТ

Роберт Хабек
05.01.2024 / 13:00

Германски фермери организираха вчера мащабни протести срещу плановете на правителството да намали субсидиите за горива за селскостопански машини, предаде ДПА. Протестиращите попречиха на германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек да слезе от ферибота, с който се прибираше от почивка на остров в Северно море. По-късно ДПА съобщи, че той успешно се е прибрал у дома в ранните часове на днешния ден.

Министърът се е качил на по-късен ферибот от остров Халиг Хоге и е пристигнал вкъщи около 02:30 часа сутринта. При слизането си на дока не се е срещал с протестиращи, посочи говорител на полицията в сервения град Фленсбург. Над 100 недоволни фермери вчера са попречили на Роберт Хабек да слезе от ферибот, блокирайки плавателния съд в Шлутзил, провинция Шлезвиг-Холщайн. Говорителка на политика от партията "Зелени" посочи, че той би се радвал да разговаря с протестиращите. "За съжаление, ситуацията със сигурността не позволи диалог с всички фермери, а предложението на министър Хабек да разговаря с отделни техни представители не бе прието", каза тя.

Германското правителство определи случая като "срамен". "С цялото ни уважение към активната култура на протести, никой не трябва да остава безразличен към подобно брутализиране на политическите нрави", заяви правителственият говорител Щефен Хеберщайн тази сутрин в платформата "Екс".

Фермери със 100 трактора първо се отправиха към Унтергрийсбах в южната провинция Бавария, на около 165 км от Мюнхен, след като изпратиха предизвестие за колоната, а после част от тях се отклониха към Пасау без предупреждение, пишат местни медии. Според полицията там проявата е приключила без инциденти. Близо 50 протестиращи с 32 трактора демонстрираха вечерта в Бад Бирнбах, на около 115 км източно от баварската столица, откъдето също няма съобщения за инциденти. Най-мащабната проява бе в Щраубиг, близо до границата с Чехия. Около 3000 души с 1500 трактора демонстрираха срещу намаляването на субсидиите до около полунощ. Макар протестът да беше мирен, той доведе до нарушения на трафика, посочи полицията.

Недоволството избухна, след като коалиционното правителство на Германия реши постепенно да намали субсидиите за горива за селското стопанство през следващите няколко години, вместо да ги спре изведнъж, както бе планирано.

Намаляването бе част пакет мерки, насочени към покриване на недостига за милиарди евро във федералния бюджет след ключово решение на Конституционния съд от края на миналата година, което обърка бюджетните разчети на управляващите. Първоначалните планове предизвикаха мащабни фермерски протести и спорове в управляващата коалиция.

За 15 януари са планирани големи демонстрации в Берлин, а президентът на фермерската асоциация Йоахим Рюквид призова предложенията напълно да бъдат оттеглени.

Сега се предвижда отстъпката за горива за селскостопански цели да бъде намалена с 40 процента през 2024 г. и с по 30 процента през 2025 г. и 2026 г., което на практика означава пълно спиране на субсидията през 2026 г.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев