АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИНСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА КТ "ПОДКРЕПА" ОБМИСЛЯ ПРОТЕСТИ, АКО ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Росица Палешникова Снимка: Елена Бейкова
05.01.2024 / 18:00

Правителството и парламентарната комисия по здравеопазване все още не са реагирали на искането за оставка на здравния министър Христо Хинков, отправено преди празниците от медицинската федерация на КТ "Подкрепа". Това обясни за БНР председателят на федерацията Росица Палешникова.

Синдикалистите настояват за тази оставка заради липсата на адекватни мерки спрямо проблеми, като кадровия дефицит и електронизацията на системата. Те дават срок за реакция на управляващите до края на януари, след това ще решат дали да организират протести.

Липса на експертиза в Министерството и на визия как да се осигури човешки ресурс за здравната ни система са сред мотивите, с които медицинската федерация настоява за освобождаването на здравния министър.

"Най-големият проблем е кадровият дефицит, след това - условията на труд. Също така и наличието на един праг при заплащането на държавните и общинските болници", каза Палешникова.

В декларацията не се посочва проблемът с недостига на лекарства за определени групи пациенти у нас, но според Росица Палешникова и с това министерството не се справя добре.

От федерацията критикуват проблемите с въвеждането на електронните рецепти, но не смятат, че хартиената рецепта трябва да се запази като вариант при определени случаи в бъдеще.

Защо синдикатът поставя искането за оставка ултимативно, при положение, че предстои ротация на управляващите и са възможни смени на министри?

"Искаме да покажем на този Министерски съвет, който е в момента, защото ние не сме сигурни, че нашият министър (на здравеопазването - б.р.) ще бъде сменен".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев