АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ Е ПОД БЛОКАДА. ФЕРМЕРИ БЛОКИРАХА СТРАНАТА С ТРАКТОРИ, ЗАРАДИ СПРЕНИ СУБСИДИИ

Германия е под блокада. Фермери блокираха страната с трактори, заради спрени субсидии
08.01.2024 / 16:00

Германски фермери изкараха насред зима тракторите си, за да протестират в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Висбаден, Магдебург, Майнц и Бремен срещу решението на правителството да отмени субсидиите им за дизелово гориво.

За да балансира държавния бюджет, кабинетът на канцлера Олаф Шолц реши да им ореже 440 млн. евро, които им отпускажше през последните кризисни години. Освен това германското правителство ще отмени благоприятното данъчно облагане на превозните средства в горското и селското стопанство. Това би трябвало да донесе на бюджета още 480 млн. евро.

Около 50 трактора бяха наредени днес в колона пред Бранденбургската врата в Берлин. Някои магистрали бяха затворени. На плакатите на протестиращите фермери са изписани лозунги като "По-добре смърт, отколкото робство" и "Никога не хапете ръката, която ви храни".

Берлинската полиция поиска от земеделците да изтеглят тракторите, които блокират пътищата на всеки 30 минути. Фермерите обаче се обърнаха към съда, който застана на тяхна страна и задължи тракторите да пропускат поне полицейски автомобили и коли на бърза помощ.

В Мекленбург-Предна Померания например фермерите в цялата провинция блокираха със стотици трактори магистралните отбивки. В окръг Клопенбург в северозападната част на Долна Саксония един от федералните пътища е блокиран от 40 превозни средства, а в Саксония по данни на полицията някои магистрални отсечки в района на Дрезден са неизползваеми, предаде кореспондентът на БНР в Германия.

Имало е струпвания по магистралите А4, А13, А14 и А17.

На много места полицейските управления съобщават за затруднения в движението, например защото пътищата са били проходими само в едната лента или на моменти са били блокирани магистрални отбивки. Полицията помоли водачите на трактори да разчистят пътищата.

Фермерите в Емден (Долна Саксония) блокираха входовете на заводите на концерна "Фолксваген". "Производството днес е спряно", заяви говорителка на VW пред в. "Билд". Служителите не идват на работните си места. В резултат на това производството на двигатели с вътрешно горене трябваше да бъде спряно в понеделник. Предвижда се производството на електромобилите да бъде възобновено още утре, ако бъде вдигната блокадата.

Аутобан в северната част на Бранденбург бе недостъпен в понеделник сутринта заради тракторите. На много други места също бе невъзможно да се премине. "Магистралите вероятно ще опустеят, защото едва ли някой може да се качи на тях", каза говорител на полицията.

Според берлинската полиция протестите на фермерите в столицата засега са мирни. Станали са обаче три катастрофи. Например шофьор на автомобил се опита да пробие блокадата. Един човек е леко ранен.

Няколко привърженици на крайнодясната партия Алтернатива за Германия опитаха да се присъединят към протеста в Северен Рейн-Вестфалия, но фермерите веднага ги приканиха по много твърд начин да напуснат с добро, съобщава репортер на "Билд".

Източници: segabg.com, dnes.dir.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев