АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗГРЯВАЩАТА ЗВЕЗДА НА ГЕРМАНСКОТО ЛЯВО САРА ВАГЕНКНЕХТ: ПО-МАЛКО МИГРАЦИЯ, ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ

Сара Вагенкнехт
09.01.2024 / 12:29

Петдесет и четири годишната Вагенкнехт заяви при учредяването на новата партия АСВ, че това „донякъде е исторически ден, защото се полагат основите на партия, която има потенциала да промени коренно политиката в Германия“

Изгряващата звезда в левия политически спектър в Германия Сара Вагенкнехт официално учреди новата си партия. Отцепилата се от парламентарно представената крайна левица Вагенкнехт се прочу с извънсистемните си позиции за незаконната имиграция, подкрепата за Украйна, зелената политика и ред други въпроси, което привлича вниманието на наблюдателите най-вече по отношение на това дали в Германия ще се появи нова лява алтернатива, която да измести традиционните партии в този сектор.

Новият „Алианс на Сара Вагенкнехт“ (АСВ) си поставя за задача да се превърне и утвърди като „народна (масова) партия“ във федералната политика с дълъг хоризонт и да промени коренно германския политически живот. Партията бе учредена на 8 януари в Берлин.

Начело на партията застава самата Вагенкнехт; тя ще я ръководи в съпредседателство с Амира Мохамед Али, която доскоро беше председател на разпадналата се вече след отделянето на Вагенкнехт и съмишлениците ѝ парламентарна група на „Левите“ в Бундестага.

Водещите кандидати на АСВ на предстоящите европейски избори ще бъдат бившият политик от „Левите“ Фабио Де Мази и дългогодишният политик от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Томас Гайзел.

Новата партия даде заявка за участие във вота за Европарламент на 9 юни и в източногерманските регионални избори през септември, когато редица провинции от бившата ГДР ще избират нов ландтаг (регионални парламенти). Вагенкнехт не възнамерява да се кандидатира нито на едните, нито на другите избори, а ще остане в Бундестага, където сега е независим депутат.

Заявка за коренна промяна на политиката в Германия

Петдесет и четири годишната Вагенкнехт заяви при учредяването на партията, че това „донякъде е исторически ден, защото се полагат основите на партия, която има потенциала да промени коренно партийния спектър на национално равнище, но най-вече да промени коренно политиката в Германия“.

По време на двучасовата си пресконференция в Берлин Вагенкнехт за пореден път разкритикува остро управляващата тройна коалиция в Германия на ГСДП, либералите от Свободната демократическа партия и Зелените, наричана от политолозите и журналистите във ФРГ „светофарната коалиция“ заради партийните цветове на трите формации – червено, жълто и зелено.

В този смисъл беше и изразената от нея подкрепа за земеделските протести, разтърсили Германия в последните дни: „Те (фермерите) са принудени да търпят правителство, което няма никакъв план“, заяви Вагенкнехт. Коалицията изсмуква парите от джоба на хората и разделя страната, обвини тя управляващите.

По-малко миграция, по-високи пенсии

В АСВ все още не са изработили подробна политическа програма – такава според думите на Вагенкнехт щяла да бъде написана с участието на граждани и експерти. Затова засега партията остава на изразените през октомври при обявяването на новата формация позиции – към тях спадат ограничаването на имиграцията така, че тя да не „претоварва Германия и инфраструктурата ѝ“, създаване на „добре платени, сигурни работни места, справедлива данъчна система“, инвестиции в образование и инфраструктура и подобряване на системите за социално и пенсионно осигуряване. Досегашната климатична политика на управляващите в Германия, предвиждаща отказ от двигателите с вътрешно горене и пълната замяна на изкопаемите с възобновяеми енергийни източници, не се подкрепя.

Във външнополитически план партията се обявява срещу доставките на оръжие за Украйна и за незабавни мирни преговори. В петстраничната програма на АСВ е записано следното: „Противопоставяме се решително на уреждането на конфликти с военни средства“. Новата партия се обявява и против НАТО с аргумента, че Северноатлантическият пакт поражда „усещане за заплаха и самозащитни реакции и така допринася за създаването на глобална нестабилност“. Необходим според АСВ е един „дефанзивно ориентиран отбранителен съюз“.

Севим Дагделен, която е депутат от Бундестага и също се присъедини към редиците на новата партия, се обяви и срещу възможната доставка на бойни самолети „Юрофайтър“ на Саудитска Арабия. „Предоставянето на „Юрофайтър“ на Саудитска Арабия е ясно свидетелство за политиката и морала на това правителство“, каза Дагделен пред ДПА.

Къде е партията на социологическата карта?

През октомври Вагенкнехт и още девет депутати в Бундестага напуснаха парламентарната група на „Левите“, партия, която е правоприемник на някогашната Германска единна социалистическа партия, управлявала в бившата комунистическа Източна Германия.

Според проучване на социологическия институт ИНСА от декември, направено по поръчка на вестник „Билд“, АСВ разполага на национално равнище с подкрепата на 12% от избирателите - но с уговорката, че към онзи момент партията все още не беше официалнo учредена и нямаше обявена политическа програма, което прави тези стойности несигурни.

Що се отнася до останалите членове на ръководството на партията, в него ще влязат още предприемачът и университетски преподавател Шервин Хагсхено като заместник-председател и депутатът от Бундестага Кристоф Лайе, който ще бъде генерален секретар. На 27 януари ще се състои и първият конгрес на партията.

Отношения с останалите партии - сътрудничество с „Алтернатива за Германия“ е излючено

Още преди учредяването на новата формация Вагенкнехт даде заявка, че партията се цели в избирателите на трупащата все по-голяма увереност след силните изборни резултати миналата година крайнодясна „Алтернатива за Германия“ (АзГ), отбелязва сп. „Шпигел“. В този смисъл Вагенкнехт изключва всякакво сътрудничество с АзГ.

Според учредителите на новата формация тя си поставя за цел да участва в управлението на Германия, като при определени обстоятелства се допуска коалирането с партии като ГСДП и „Левите“. Същевременно АСВ определя Зелените като „най-опасната партия“ в Бундестага.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев