АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕТАНЯХУ ПОИСКАЛ ПОМОЩ ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА ОАЕ, ТОЙ ГО ИЗПРАТИЛ ДА ИСКА ПАРИ ОТ ЗЕЛЕНСКИ

Нетаняху поискал помощ от президента на ОАЕ, той го изпратил да иска пари от Зеленски
10.01.2024 / 09:13

Президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед ал Нахаян е отхвърлил искането на израелския премиер Бенямин Нетаняху да изплати обезщетения на палестински работници от Западния бряг, които са останали без работа, съобщава американският новинарски портал Axios.

„Помолете Зеленски за пари“, казал саркастично шейх Мохамед бин Зайед на Нетаняху, твърдят източници, цитирани от новинарския сайт Axios. Президентът на ОАЕ добавил, че Зеленски получава много пари от редица страни, така че може би той може да помогне, отбелязва медията.

„Идеята, че арабските страни ще дойдат да възстановят и ще платят сметката за това, което се случва в момента, е самозалъгване“, каза служител на Емирството.

След атаката на Хамас срещу Израел, правителството на страната буквално затвори Западния бряг. В резултат на това повече от 100 000 палестинци, които живееят там, но работеха в Израел, останаха без работа. В Израел и САЩ има опасения, че при тези условия може да се стигне до ескалация на насилието.

Цитирайки източници, Axios съобщава, че преди няколко седмици Нетаняху е попитал дали ОАЕ са готови да ги подкрепят с изплащането на средства в помощ на палестинските работници.

Израелският икономически кабинет, ръководен от ултранационалистичния министър на финансите Бецалел Смотрич, отхвърли предложението на израелското министерство на отбраната да позволи на някои палестински работници да влязат в Израел.

Въпреки натиска от страна на израелските отбранителни сили и агенцията за сигурност Shin Bet, Нетаняху избра да не подлага въпроса на гласуване в кабинета по сигурността, след като Смотрич и други радикални десни министри заплашиха да подадат оставка.

В опит да намери решение на проблема, без да се налага да се конфронтира с членовете на своята коалиция, Нетаняху се опита да накара други страни да плащат на палестинските работници.

Кабинетът на израелския министър-председател и посолството на Емирството във Вашингтон отказаха коментар.

Нетаняху публично каза, че няма да позволи на палестинските власти, които в момента управляват окупирания Западен бряг, да имат каквато и да е роля в Газа след войната и той отхвърли идеята за палестинска държава.

Източници: novini.bg, eurocom.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев