АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЕДИЦА ДЪРЖАВИ ОСЪДИХА ДЕЙСТВИЯТА НА ВАШИНГТОН И ЛОНДОН В ЙЕМЕН

Редица държави осъдиха действията на Вашингтон и Лондон в Йемен
12.01.2024 / 10:16

Редица държави осъдиха действията на Вашингтон и Лондон в Йемен. Съединените щати и Великобритания, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, нанесоха удари от въздуха и морето срещу военни цели на хутите в отговор на атаките срещу кораби в Червено море. Това е драматично разширяване на войната между Израел и Хамас в региона.

Силите на Съединените щати и техните съюзници са ударили повече от 60 цели на бунтовниците хути в Йемен. Свидетели потвърдиха, че има експлозии в цялата страна. Американският президент Джо Байдън предупреди в изявление късно снощи, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират атаки срещу наши служители или да позволят на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаването", каза Байдън.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи, че ударите са били насочени срещу способности на хутите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение. Представител на хутите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда. От британското военно министерство излязоха с позиция, в която се казва, че е бил нанесен удар върху възможностите на хутите да атакуват кораби в Червено море.

Министерството на външните работи на Иран осъди ударите срещу Йемен като "явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на страната" и нарушение на международните закони. Атаките "няма да имат друг резултат, освен да подхранват несигурността и нестабилността в региона", каза говорителят на министерството Насър Канани.

Мощната ливанска въоръжена групировка Хизбула също осъди нападението. Групата, свързана с Иран, заяви в изявление, че „американската агресия потвърждава още веднъж, че САЩ са пълноправен партньор в трагедиите и кланетата, извършени от ционисткия враг в Газа и региона".

Ирак предупреди, че Западът разширява конфликта между Израел и Хамас и увеличава напрежението в региона.

Русия заяви, че е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на военните удари.

Говорител на бунтовниците хути каза, че няма оправдание за нападението и че групировката ще продължи да атакува кораби, насочващи се към Израел. Хутите твърдят, че техните атаки срещу корабни маршрути в Червено море са демонстрация на подкрепа за Хамас и палестинците. От края на декември те са атакували 27 кораба, прекъсвайки международната търговия по ключовия път между Европа и Азия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев