АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА СПЕШНА СРЕЩА С УПРАВЛЯВАЩИТЕ

 Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите
15.01.2024 / 10:31

Хората в сектора желаят да бъде изграден държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени

Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите заради тревожната ситуация в сектора. Това става ясно от декларация, публикувана в официалната интернет страница на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

В нея те посочват, че е необходимо да се предприемат спешни мерки за справяне с

- основните пет култури в сектор "Зърнопроизводство" (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) да бъдат включени в държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

- да бъдат изпълнени законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност.

Земеделците искат да бъдат направени изменения в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя. Освен това хората в сектора желаят да бъде изграден държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени. Те призовават да се създаде и приеме Закон за браншовите организации в земеделието, както и Закон за аграрната камара, и Закон за селскостопанските кооперативи.

Според зърнопроизводителите напояването трябва да бъде стратегически национален приоритет и трябва да има държавна подкрепа за цената на водата, както и облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

От НАЗ желаят управляващите да отстояват на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

От организацията призовават на срещата да присъстват премиерът Николай Денков, министър-председателят в ротация г-жа Мария Габриел, ръководството на Министерство на земеделието и храните и Министерство на финансите. Те настояват и за изслушване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

В случай че предложените мерки не бъдат приети, зърнопроизводителите са категорични, че отново ще има протести.

Припомняме, че на 18-ти септември зърнопроизводителите излязоха на национален протест. Тогава недоволството на бранша бе породено от решението на правителството да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев