АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ФЕРМЕРИ В БЕРЛИН ОСВИРКАХА ГЕРМАНСКИЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР

Протестиращите фермери в Берлин освиркаха германския финансов министър
15.01.2024 / 17:19

Протестиращите фермери освиркваха и се присмяха на германския министър на финансите Кристиан Линднер по време на голяма демонстрация в центъра на Берлин днес, предаде ДПА.

Линднер се качи на подиума, за да се обърне към разгневените фермери, които протестират срещу предложенията на правителството за намаляване на субсидиите за дизелово гориво в селското стопанство, но беше освиркан от тълпата.

Той успя да започне речта си едва след като Йоахим Руквид, лидер на голяма земеделска лобистка група, се обърна към тълпата.

Въпреки това събралите се фермери продължиха да акомпанират на речта му с гръмки викове "Махай се!", както и с клаксони и свирене. Подвикванията до голяма степен заглушиха речта на Линднер, въпреки поставените високоговорители.

"Не мога да ви обещая повече държавна помощ от федералния бюджет. Но можем да се борим заедно, за да се насладите на повече свобода и уважение към работата си", каза Линднер на тълпата от сцената пред Бранденбургската врата, съобщи Ройтерс.

Линднер, описващ себе си като момче от провинцията, което някога е ринало тор в конюшните, се опита, без много успех, да спечели фермерите, като противопостави техния мирен протест в Берлин на поведението на климатичните активисти, които напръскаха с боя Бранденбургската врата - "символът на германското национално единство".

Той посочи, че са необходими средства за дълго пренебрегвани инвестиции в училища и пътища, както и за енергийни субсидии за промишлеността.

Подигравките станаха особено силни, когато Линднер свърза необходимостта от финансови средства с войната в Украйна.

"С войната в Украйна мирът и свободата в Европа отново са застрашени, така че трябва да инвестираме в нашата сигурност, както правехме преди", каза той.

Източник БТА

В понеделник в Берлин се провежда голям протест на фермери срещу плановете на правителството да намали субсидиите и да отмени някои данъчни облекчения за фермерите. В града пристигнаха над 5000 единици селскостопанска техника. Хиляди фермери се събраха пред Бранденбургската врата. Някои държат плакати с искане за оставката на правителството на канцлера Олаф Шолц.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев