АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО УТОЧНИ КАК ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ КОМПЕНСАЦИИТЕ ЗА ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ

Социалното министерство уточни как ще се изплащат компенсациите за транспортни разходи
16.01.2024 / 17:58

Правителството ще компенсира разходи за транспорт със средствата събирани във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Там постъпват месечните вноски, отчислявани от рафинерията "Лукойл" върху нефтопродуктите, произведени в България от суров нефт с произход от Русия.

Приетата от кабинета програма предвижда до 300 лева еднократна компенсация да се плати на семейства, които получават месечни помощи за деца.

Еднократната компенсация за транспортни разходи се насочва към около 300 000 уязвими семейства - тези с деца, които в периода от 1-ви декември миналата година до 29-и февруари тази, получават месечни помощи за отглеждане на дете. Те ще получат от Агенцията за социално подпомагане до 300 лева, за което не е необходимо да подават заявления.

Изплащането ще е по касов или по банков път, като ще се извърши до края на месец юни.

От Социалното министерство напомниха, че детските добавки се отпускат с подоходен критерий. Това гарантира, че програмата подпомага домакинства, които изпитват затруднения да покриват нараснали разходи за транспорт. На практика това са и семейства със среден месечен доход на човек под минималната заплата за тази година, което ги поставя в риск от бедност или социално изключване.

Законът за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт влезе в сила през ноември миналата година, а през декември във фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 70 милиона лева от рафинерията "Лукойл".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев