АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОНОВДЕН Е!

Св. Антоний Велики
17.01.2024 / 09:14

Днес православната църква чества паметта на св. Антоний Велики. Живял между трети и четвърти век светецът е един от родоначалниците на християнското отшелничество.

В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. През това време при него идват болни и страдащи хора, с които беседват в в продължение на часове.

На 104 години побеждава привържениците на арианското учение в открит диспут. Успехът му е наречен тържество на християнството. Умира на следващата година. Мощите му са пренесени във Виена.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Честването е свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо. В народните представи Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани – счита се, че са двама братя близнаци, които изобретили ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Именици днес са Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка, Тончо, Тонка, Тони.

345 мъже с постоянен адрес в община Сливен носят името Антон. От тях 291 са от Сливен. Мъжете с името Андон в общината са 369, от тях 217 с постоянен адрес в града. Антония се казват 149 жени с постоянен адрес в общината. 125 от тях са от града. Антоанета се казват 263 дами с постоянен адрес в общината. 213 от тях са от Сливен. Името Донка в община Сливен носят 879 дами, като 525 от тях са с постоянен адрес в града. Общо 109 са представителките на нежния пол с името Тонка. От тях 71 са регистрирани в града. Днес повод да почерпят имат и дамите с името Тотка, които са 32 за цялата община. Дончо се казват 99 мъже, които живеят в града. Броят им за цялата община е 137. Господата с името Донко са общо 13. Името Тончо носят 41 мъже в общината. От тях в града живеят 33. 7 са господата, носещи името Тоньо. Дамите с името Антонина са 25.

Честит празник на всички именици!

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев