АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРЮКСЕЛ ПОГВА РОБЕРТ ФИЦО И СЛОВАКИЯ ЗА ПРОБЛЕМИ С ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА

Роберт Фицо е поредният обект на атаки от страна на Брюксел
17.01.2024 / 17:59

ЕП в резолюция, одобрена от 496 от гласувалите 630 депутати, настоя, че промените в наказателния кодекс изискват по-голям контрол и призова ЕК да предприеме действия "за защита на върховенството на закона и съдебната независимост"

Депутати от Европейския съюз обявиха в сряда, че са "дълбоко загрижени" за планираните промени в наказателния кодекс на Словакия и закриването на специализираната прокуратура, пише Reuters, цитирана от "Фокус".

Лявото правителство на премиера Роберт Фицо, което е на власт от октомври, разкри законодателните промени през декември и е изправено пред почти седмични протести, водени от прозападни либерални и консервативни опозиционни партии.

Опозицията твърди, че реформите ще защитят съюзниците на сегашното правителство от наказателно преследване и ще изложат на риск фондовете на ЕС, ако се счете, че подкопават върховенството на закона - проблем, който противопостави Полша и Унгария на Европейския съюз. Вчера Фицо се закани, че Словакия няма да позволи лишаването на Будапеща от глас в ЕС, каквато инициатива подеха депутати в Европейския парламент.

Обвиненията срещу Унгария и премиера Орбан са почти същите, но мнозина анализатори виждат причината в противопоставянето на Будапеща парите за подкрепа на Украйна (50 млрд евро) да бъдат за сметка на общия бюджет на общността.

Комисията и Съединените щати вече повдигнаха възражения срещу бързия темп на реформата, след като правителството заяви, че ще внесе законодателството в словашкия парламент по бърза процедура.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова заплаши да наложи вето на законодателството, въпреки че правителството на Фицо ще може да отмени нейния ход.

В резолюцията на Европейския парламент се казва, че изменението на наказателния кодекс и разпускането на специализираната прокуратура, която се занимаваше с големи случаи на корупция в продължение на две десетилетия, "застрашава почтеността на съдебните процеси, подкопава борбата на Европейския съюз срещу измамите и застрашава защитата на финансовите интереси на ЕС“.

Специализираната прокуратура откри редица дела срещу бизнес лидери, съдебни и полицейски служители, някои от които свързани с партията на Фицо, след победа на изборите през 2020 г. от партии, обещаващи да се борят с корупцията.

Според словашки медии 40 души са били осъдени, докато други 130 са разследвани или съдени.

Принуден да подаде оставка след масови протести през 2018 г. след убийството на антикорупционния журналист Ян Куциак, Фицо се върна на власт за четвърти път след изборите през септември.

Той обвини Специализираната прокуратура и нейния председател Даниел Липсич, бивш министър на правосъдието в правителство без Фицо, че са политически пристрастни срещу неговата партия СМЕР-ССД.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев