АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ ИЗСЛУША МИНИСТРИ И ЩЕ ГЛЕДА ЗАКОНА ЗА БНБ

Народно събрание
18.01.2024 / 09:14

С изслушвания на министри ще започнат работата си народните представители. Те трябва да приемат на първо четене и Закона за БНБ, с който се урежда паричния суверенитет след влизане на страната в Еврозоната.

Първи на въпроси на депутати ще отговарят министрите на регионалното развитие Андрей Цеков и на енергетиката Румен Радев. Те ще бъдат изслушани във връзка с процеса на енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. След тях е ред на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той ще бъде изслушан относно целите и резултатите на работното му посещение в САЩ по-рано този месец. И двете изслушвания са по искане на БСП.

След това депутатите трябва да приемат на първо четене и промените в Закона за Българската народна банка, до който вчера не успяха да стигнат. С измененията, внесени от МС, се регламентира преминаването от силно рестриктивния паричен съвет към утвърждаване на паричен суверенитет в рамките на Евросистемата. Урежда се статутът на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на евромонетите, пускането и изваждането им от употреба.

В програмата са включени и окончателно приемане на промените в Закона за държавната финансова инспекция, с който се актуализират и увеличават санкциите, които институцията налага, и се дава възможност тя да връчва и получава документи по електронен път.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев