АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУДАПЕЩА: ДАЛЕЧ СМЕ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕ С ЕС ЗА ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

 Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан
18.01.2024 / 15:57

Европейската комисия предложи помощта да бъде насочена чрез преразглеждане на общия бюджет на ЕС за периода 2024-27 г., който също така ще осигури повече финансиране за миграцията и други приоритети, но Унгария наложи вето

Унгария е далеч от постигане на споразумение с Европейския съюз относно помощта за Украйна, заяви днес Гергей Гуяш, началник на кабинета на унгарския премиер, предадоха Ройтерс и БТА.

ЕС желае да постигне споразумение за предоставяне на по-голяма финансова помощ на Украйна, когато лидерите на блока се срещнат в началото на февруари, въпреки че унгарският премиер Виктор Орбан продължава да се противопоставя на това.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви вчера, че е уверена, че решение ще бъде намерено между 27-те членки на блока.

Гергей Гуяш днес заяви, че Унгария е в преговори с Еврокмисията, но не е сигурно, че ще бъде постигнато споразумение.

Ако това не се случи, каза той, останалите 26 членки на ЕС биха могли да да постигнат решение без Унгария.

Макар миналия месец лидерите на ЕС да се договориха да започнат преговори за присъединяване с Украйна, Унгария наложи вето върху отпускането на средства на Киев. Европейската комисия предложи помощта да бъде насочена чрез преразглеждане на общия бюджет на ЕС за периода 2024-27 г., който също така ще осигури повече финансиране за миграцията и други приоритети.

Предоставянето на помощ чрез 26 двустранни споразумения е вариант, който е обсъждан, но е по-сложен и скъп и може да навреди на единството на ЕС, посочва Ройтерс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев