АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОСКВА: "НАТО Е ПРЕД ПОРТИТЕ!" - АЛИАНСЪТ РАЗИГРАВА ОТРАЗЯВАНЕ НА РУСКО НАПАДЕНИЕ

НАТО ще започне най-голямото си военно учение от Студената война насам, което ще продължи до пролетта, а в Русия вече обявиха, че Алиансът е "пред портите".
19.01.2024 / 11:39

Следващата седмица НАТО ще започне най-голямото си военно учение от Студената война насам, което ще продължи до пролетта, а в Русия вече обявиха, че Алиансът е "пред портите".

В маневрите Steadfast Defender – 2024 ще участват 90 хиляди военнослужещи. Ученията са предназначени да тестват способността на Северноатлантическия алианс да реагира на конфликт, причинен от "противник като Русия", съобщава Reuters, като се позовава на свои източници в централата на НАТО в Брюксел.

В мащабните маневри на териториите на балтийските държави, Полша и Германия ще участват 50 кораба, 80 самолета и над 1100 бойни машини на страните от Aлианса, уточнява "Фокус".

Бойни контингенти от всички 31 страни членки, както и Швеция, която миналата година кандидатства за членство в евроатлантическия блок, ще участват в симулацията за отблъскване на руска атака.

Отбелязва се, че Steadfast Defender 2024 ще ангажира придвижването на бойни части от територията на Съединените щати до границата с Русия.

Учението ще продължи до май и ще бъде най-голямото на НАТО от 1988 г. насам.

Един от най-активните участници в предстоящите маневри е Великобритания. По-рано този месец министърът на отбраната Грант Шапс заяви, че Обединеното кралство ще изпрати около 20 000 войници на учението. Той нарече маневрите "съвместни усилия между нашите военни и съюзници от 30 страни от НАТО и Швеция, които ще осигурят важна защита срещу руската заплаха".

Руското външно министерство определи планираните учения на НАТО като продължение на провокативните действия от страна на Алианса.

"Ако по-рано в легендите за подобни маневри на Алианса се говореше за някакъв "въображаем“ враг на Изток, сега членовете на НАТО не крият: отработват действия за отблъскване на нападение именно от Русия", посочва външнополитическото ведомство.

Те също така отбелязват, че Алиансът на думи заявява, че не търси конфронтация с Русия, но "всъщност продължава да демонстрира сила буквално пред портите ни".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев