АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИСЛАВ ПАНЕВ: МАКСИМАЛНА ПРОЗРАЧНОСТ ЗА ИМОТНИТЕ СДЕЛКИ НА АСЕН ВАСИЛЕВ И ДАНИЕЛ ЛОРЕР

Даниел Лорер (вляво), до него е Владислав Панев
19.01.2024 / 12:32

Максимална прозрачност на такива сделки, тъй като става въпрос за държавни лица. Това каза пред БНР Владислав Панев от ПП-ДБ, представител на "Зелено движение" във връзка със скандала, свързан с имената на финансовия министър Асен Василев и депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер.

"Какви са тези 5 милиона задължения, за какво точно американският гражданин съди фирмата на Асен Василев, защо е фалирала тя, какви са и другите кредитори", псставя въпросите, за които са нужни отговори.

Според медийните разкрития дружество "СТВ Консултинг", принадлежало някога на Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв.

Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен, ако искът му бъде удовлетворен.

Лорер купува от "СТВ Констултинг" имот за малко над 300 хиляди лева, а година по-късно го продава за 1.8 млн. лева. на Станислава Арнаудова.

В същия ден "СТВ Консултинг" продава останалата част от сградата на фирмата "Си Трейдинг 2016", еднолична собственост на Станислава Арнаудова.

Медийни публикации заподозряха и връзка между тези сделки и евентуалното невключване на доставчиците на електронни услуги за пътно поддържане в обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Както е известно, те се избират от управата на АПИ и не участват в процедури за обществени поръчки. Но е предложена законодателна промяна, която изважда доставчиците на е-услуги за пътно таксуване от изключенията.

Станислава Арнаудова е собственик и изпълнителен директор на един от доставчиците - "Интелигентни трафик системи", и както се твърди, е поискала с изпратено до Министерството на финансите становище, да се запази действащия текст, с който сключването на договорите между АПИ и доставчици на електронни услуги за пътно таксуване се определя като изключение от приложното поле на Закона за обществените поръчки.

Панев предупреди за възможен разпад на управляващата коалиция

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев заяви пред БНР, че няма раздор в коалицията след отказа на "Зелено движение" да подкрепи кандидатурата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия. Формацията призова и колегите си в "Демократична България", както и коалиционният партньор "Продължаваме промяната" да не гласуват за избирането ѝ.

"Раздор в коалицията няма. Никой не се чувства комфортно като гласува такива политически кандидатури. Въпросът е как ще действаме оттук нататък, тъй като предстоят избори на много други регулатори. Ако се действа по същия начин - едната формация да предлага кандидати, другата предлага кандидати и да се чувстваме длъжни да ги подкрепим, това ще се разпадне в един момент.", заяви Панев, който е бивш съпредседател на "Зелено движение".

За промяната на пазара на електроенергия, където България стана вносител, Панев смята, че причината е в забавените реформи в сектора.

"Стига се до абсурда Мини "Марица Изток" да продават на Сърбия въглища, след това да внасяме произведен от тях ток, защото те не плащат въглеродни квоти", каза Панев. Попитан има ли основания бизнесът да получи компенсации, депутатът заяви, че няма да стане, тъй като цената е в нормалните рамки.

За наближаващия на 1 март край на дерогацията за "Лукойл Нефтохим" за преработка на руски петрол, Панев заяви, че рафинерията вече купува нефт от другаде.

"Ясно беше, че не може да стане от днес за утре, както имаше предложения преди няколко месеца, но срок 1 януари - 1 март беше достатъчно разумен. Защо се забавихме, че и заплашвахме с вето ЕК, ако не ни разреши дерогация, е отделен въпрос. Цените по бензиностанциите не са мръднали от това, че "Лукойл" вече преработва неруски петрол основно", каза Панев.

Казусът с купуването на платформата "Школо" от британска фирма звучи на Панев като "Норвежците ще ни вземат децата".

"Ако гледаме по-голямата картина, аз я свързвам с проектозакон за насърчаване на инвестициите, внесен от депутати от ДПС, според който всеки инвеститор извън ЕС с над 1 милион евро трябва да бъде подлаган на скрининг от представители на няколко министерства. Това ми звучи зловещо, защото означава на практика лицензионен режим, ако искаш да си купиш къща в "Драгалевци" за над 1 милион евро. Това силно ще накърни инвестициите в България, включително такива като "Школо", и ще насърчи корупционния елемент.", каза депутатът.

Източници: БНР, "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев