АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРЕЛ ПРИЗНА, ЧЕ КОНТРАОФАНЗИВАТА НА УКРАЙНА НЕ Е ДОНЕСЛА ЖЕЛАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Борел
22.01.2024 / 17:21

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел призна, че украинската контраофанзива не е донесла желаните резултати.

„Днес отново се носят слухове за помирение и отново чуваме гласове, които твърдят, че победата за Украйна е невъзможна и че западната подкрепа няма да продължи дълго“, пише дипломатът в статия за вестник El País. Той обаче не се съгласи с подобни оценки. Борел отбелязва, че „миналогодишната украинска контраофанзива не донесе желаните резултати“.

Според него „вместо да предлага помирение“, ЕС трябва да удвои усилията си в областите, в които е постигнал успех. „Този процес трябва да бъде съпътстван от съживяване на европейската отбранителна промишленост", добавя той. „Войната в Украйна показа, че тя дори малко е готова за това, пред което сме изправени, тъй като е предназначена за мирно време.”

В тази връзка ръководителят на европейската дипломация се застъпва за значително увеличаване на европейския производствен капацитет. „Въпреки че разходите за отбрана вече са се увеличили с 40% в сравнение с историческия минимум от 2014 г., този растеж не се случва достатъчно бързо“, подчертава той, обръщайки внимание на необходимостта да се „спечели тази надпревара“ срещу Русия.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от началото на юни. На 16 януари руският президент Владимир Путин обяви пълния и абсолютен провал на контранастъплението на украинските въоръжени сили. Според ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу през това време Киев е загубил 159 хил. военни, 121 самолета, 766 танка и 2348 бронирани машини.

https://glasove.com/novini/borel-prizna-che-kontraofanzivata-na-ukrayna-ne-e-donesla-zhelanite-rezultati

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев