АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОБЕРТ ФИЦО: СЕРИОЗНО ЛИ МИСЛИТЕ, ЧЕ В КИЕВ ИМА ВОЙНА?

Роберт Фицо
24.01.2024 / 09:59

Словашкият премиер Роберт Фицо настоява, че животът в украинската столица е "напълно нормален", предаде Ройтерс. Това се случва ден преди първата му среща с украинския министър-председател.

Фицо, който пое властта през октомври и промени курса на външната политика на Словакия към спиране на военната подкрепа за Украйна, говори на брифинг в Източна Словакия. Той трябва да се срещне с украинския си колега Денис Шмигал утре в западния украински град Ужгород.

Репортер попита Фицо дали не би било по-уместно да посети Киев, за да разбере по-добре войната на Украйна с Русия, започнала след нахлуването на Москва, от което съвсем скоро ще се навършат две години. "Има конфликт, който е локален", каза Фицо. И попита: "Вие сериозно ли мислите, че в Киев има война? Вие се шегувате, моля ви, надявам се, че не говорите сериозно. Отидете там и ще разберете, че в града има нормален живот, напълно нормален живот."

Той добави, че е по-практично да се срещнат в Ужгород, който украинската страна е избрала, след като Фицо първо е искал да се срещнат на общата граница на двете страни.

Въпреки че словашкият премиер прекрати военната помощ за Украйна, той позволи доставките от частни производителите на оръжие и боеприпаси за страната да продължат. Той заяви, че военната помощ удължава войната и че са необходими компромиси за постигане на мир - въпреки украинските и западните аргументи, че Украйна ще рухне без западната военна подкрепа.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев