АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОП УЧЕНИ СА ФАЛШИФИЦИРАЛИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ОНКОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАК

Топ учени са фалшифицирали резултати от онкологични изследвания за лечение на рак
25.01.2024 / 11:02

Американски център за изследване на рака, свързан с Харвардския университет, оттегли шест изследвания и коригира десетки други, след като британски учен откри, че техните автори фалшифицират данни чрез фотошоп изображения на клетъчни проби и резултати от тестове.

В изявление в понеделник Онкологичният институт „Дана-Фарбър“ в Бостън заяви, че преглежда 50 научни статии на четирима от най-добрите си учени, включително главния изпълнителен директор на института д-р Лори Глимчър и главния оперативен директор д-р Уилям Хан.

Шест изследвания „са в процедура по оттегляне“, 31 са „идентифицирани като даващи основание за корекции“, а друго изследване „остава в процес на разглеждане“ за грешка, заяви говорител на „Дана-Фарбър“.

Предполагаемите фалшифилации са открити от британския молекулярен биолог Шолто Дейвид, който ги публикува в блога си. Дейвид открива, че изображенията в документите са разтегнати или направо копирани и поставени, за да се фалшифицират резултатите от теста.

В един случай снимка на четири лабораторни мишки, направена в първия ден на изследователски проект, е копирана и представена като снимка от 16-ия ден на проекта, в очевиден опит да се твърди невярно, че определено лечение е спряло развитието на туморите.

В друг случай д-р Хан е фалшифицирал резултатите от множество тестове „Western Blot“, които се използват за откриване на специфични протеини, свързани с рак, автоимунни заболявания и прионови разстройства.

„Милиарди долари за онкологията бяха изхвърлени на боклука, но тя направи много академични кариери, някои станаха много богати и цели династии се установиха в „Дана-Фарбър“, пише Дейвид в блога си.

„Дана-Фарбър“ оспори някои от констатациите на Дейвид, като нейният говорител твърди, че някои от цитираните данни са генерирани във външни лаборатории и че „несъответствията в изображенията“ често могат да бъдат погрешно маркирани като умишлени фалшификати. Говорителят не каза дали това е така за някакви конкретни „несъответствия“, посочени от Дейвид.

„Дана-Фарбър“ е преподавателски филиал на Харвардския университет и всичките четирима изследователи, обвинени в измама, са преподаватели в Харвардското медицинско училище. Новината за предполагаемите фалшификации идва след голям скандал за плагиатство в университета, в който президентът на „Харвард“ Клодин Гей беше обвинена в повече от 50 случая на академични кражби, включително в докторската си дисертация.

Докато вътрешно разследване оневини Гей от „неправомерно поведение в научните изследвания“ през декември, критиците твърдят, че университетът е прибързал с разследването си в опит да защити Гей. С появата на нови обвинения в академични измами Гей подаде оставка по-рано този месец, след като изкара най-краткото президентство в 388-годишната история на Харвард.

obektivno.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев