АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФЕРМЕРИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА В НОВА ЗАПЛАХА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЛАСТИ

Фермерите се превърнаха в нова заплаха за европейските власти
25.01.2024 / 12:38

Европейските фермери бяха зарязани от собствените си власти. В такъв труден период, когато цените на дизела рязко се покачиха, когато бяха лишени от руски торове, властите решиха да запушат финансовите си дупки за сметка на собствените си фермери. Селскостопанските работници обаче не позволяват да бъдат обидени.

В Европейския съюз продължава вълната от стачки на фермери, започнала миналата година. Едва сега тези стачки станаха много по-мащабни и по-ефективни.

Миналата седмица отбеляза пика на конфликта между германските фермери, които успяха да накарат властите частично да запазят дизеловите им отстъпки. Преди това полските власти трябваше да направят компромис с фермерите. Френските фермери също разчитат на успех, те също са готови да се борят докрай за правата си, за по-евтино гориво и намалена конкуренция с вносни продукти.

„Преди добре познатите геополитически събития селското стопанство както във Франция, така и в Германия беше в доста привилегировано положение в сравнение с руските фермери. Държавна подкрепа, високото качество на живот в селските райони, благоприятните условия за осигуряване на минерални торове, модерното технологично оборудване - всичко това направи работата на земята привлекателна и осигури стабилна икономическа позиция на националните фермери“, отбелязва Марина Анохина, доцент по Катедрата по корпоративно управление и иновации в Руския икономически университет “Плеханов”. Много бързо обаче ситуацията се промени драматично. Прекъсването на икономическите връзки с Русия, както в енергийния сектор, така и в областта на торовете, се отрази негативно на европейските икономики. Германия като цяло изпадна в рецесия.

„Ограниченията върху износа на минерални торове от Русия, намаляването на наличността на руски енергийни източници и разкъсването на глобалните селскостопански и хранителни вериги ясно показаха първостепенното значение на селскостопанските ресурси на Русия и истинските източници на ефективност на селскостопанските системи на развитите страни, по-специално Германия и Франция“, отбелязва Анохина.

В контекста на енергийната криза, рязката инфлация и растящите разходи, европейските власти трябваше да предприемат строги и неприятни мерки за селскостопанските работници. „Правителствата на тези страни трябваше да предприемат мерки за спасяване на бюджета, да променят условията за внос и износ не в интерес на собствените си фермери, да свръхрегулират индустрията, което, разбира се, се отрази негативно на ефективността на селскостопанското производство и „разби” хранителна независимост”, казва събеседникът.

Що се отнася до Германия, 10 хиляди фермери пристигнаха в Берлин миналата седмица на 5000 трактора. Това беше най-мащабният протест на земеделските работници. Емоционалният изблик беше предизвикан от решението на германските власти да отменят данъчните облекчения върху дизеловото гориво, които бяха в сила от 70 години. И те решиха да отменят предимствата в най-трудния период, когато цената на дизела се увеличи значително за две години. В крайна сметка сега, вместо евтин руски петрол и евтини петролни продукти, Германия трябва да внася по-скъп петрол и дизел от други производители.

Още през 2022 г. цените на дизела в Германия се покачиха до най-високото си ниво от 50 години насам. Дори при предишни петролни кризи - през 1973-1974 г. и през 1979-1980 г., както и по време на финансовата криза от 2008-2009 г., цените на горивата не са се повишили толкова значително. Разбира се, цените на дизела намаляха през 2023 г., но все още са значително по-високи, отколкото през 2020-2021 г.

Защо германските власти решиха да лишат фермерите от субсидии, които бяха в сила в продължение на 70 години? Всичко е просто: през 2023 г. Германия изпадна в рецесия - БВП спадна с 0,5%. В същото време в бюджета на страната се формира огромен дефицит, който властите се опитват да затворят, включително за сметка на земеделците.

„В Германия премахването на субсидиите за дизелово гориво и данъчните облекчения за превозни средства за фермерите се оказа най-строгата мярка в сравнение с други сектори на германската икономика, което естествено накара фермерите да протестират. При такава политика трябва да очакваме разоряването на голям брой ферми, ще намалее селскостопанското производство, което неизбежно ще доведе до по-нататъшно покачване на цените на храните и ще влоши още повече икономическото състояние на страната“, казва Марина Анохина.

Германските фермери организираха такива протести, че германските власти се уплашиха и направиха отстъпки, въпреки че първоначално настояваха, че нямат пари. Все още не беше възможно напълно да се запазят обезщетенията, но властите обещаха да не ги премахнат напълно, а само леко да ги намалят.

След това германските машинисти, както пътнически, така и товарни, обявиха шестдневна стачка. Ще се проведе от 23-24 януари до 29 януари. Хиляди пътувания ще бъдат отменени заради стачката. Машинистите настояват за намаляване на работната седмица с три часа, увеличение на заплатите и изплащане на еднократно обезщетение от 3 хиляди евро заради високата инфлация. Миналата година вече имаше две предупредителни стачки, продължили 24 часа, а в началото на януари имаше трета стачка за три дни. Това е четвъртата стачка тази седмица и то пълномащабна. За германските власти ще бъде трудно този път да не направят отстъпки.

Френските фермери също започнаха да стачкуват миналата година през септември. За Франция стачките като цяло са нещо обичайно, но това не може да се каже за Германия. Но икономическите проблеми на най-голямата икономика в еврозоната, които се наблюдават през последните две години, съвсем логично започнаха да водят до социално недоволство в Германия.

Що се отнася до френските фермери, в понеделник те отново блокираха магистрали и издигнаха барикади в знак на протест. Стачката започна миналата седмица на 18 януари и фермерите възнамеряват да я продължат „през тази седмица и толкова дълго, колкото е необходимо“.

Фермерите настояват за признаване на важността на тяхната професия и осъждат правителствените селскостопански политики, които според тях ги правят неконкурентоспособни. По-специално те се противопоставят на вноса на селскостопански продукти, ограниченията върху използването на вода за напояване, увеличаването на цената на дизеловото гориво, както и ограничителните мерки за опазване на околната среда и нарастващата финансова тежест върху производството. Министерството на земеделието на страната вече е готово да отложи представянето на нов законопроект, който регулира селското стопанство. Френските власти сериозно се опасяват, че фермерите могат да създадат ново социално протестно движение, подобно на „жълтите жилетки“.

„Франция е една от най-големите земеделски сили. Ключовият проблем във френското земеделие е значителното увеличение на разходите за напояване. Трябва да очакваме сериозни проблеми във винопроизводството, производството на захар и птицевъдството поради затягането на данъчния режим, активното прилагане на принципите на „зеленото“ земеделие и дисбаланса на общата политика на ЕС“, отбелязва експертът.

През последната година фермерските протести се разпространиха не само във Франция и Германия, но и в Полша, Румъния и Холандия. Тоест в поне пет страни от ЕС фермерите са възмутени от влошаването на живота и доходите им.

В Полша например фермери блокираха автомобилни контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна от 16 ноември до 23 декември 2023 г. След това те подновиха стачките в началото на януари. Полските власти трябваше да се съгласят с исканията на стачкуващите. Първо, забраната за украински продукти в Полша ще остане в сила за неопределено време. Второ, властите отказаха да повишат данъчната ставка. Трето, те получиха преференциални заеми. Освен това ще се предоставят субсидии за отглеждане на царевица.

Като цяло европейските фермери успяват да постигнат изпълнението на изискванията си, ако не всички, то повечето от тях. Следователно френските фермери имат голям шанс да спечелят. Основното е да спазят думата си и да стачкуват до победата и да не се отказват след няколко дни.

https://pogled.info/svetoven/evropa/fermerite-se-prevarnaha-v-nova-zaplaha-za-evropeiskite-vlasti.165150

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев