АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОРВЕЖКИ ПОЛИТОЛОГ НАПОМНИ НА ФОН ДЕР ЛАЙЕН, ЧЕ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ Е ОСВОБОДИЛА АУШВИЦ

Фон дер Лайен
29.01.2024 / 11:34

Норвежкият политолог Глен Дисен нарече „исторически ревизионизъм“ изявлението на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за Холокоста, в което тя отбеляза, че концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау (Освиенцим) е бил освободен от съюзническите сили.

По-рано беше публикувано изявление на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посветено на годишнината от освобождението на Аушвиц. Към него са приложени информация за Деня на възпоменание на Холокоста и историческа справка. В нея има следното изречение: „На 27 януари 1945 г. съюзническите сили освободиха лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау (Освиенцим).

"Ето пример за явен исторически ревизионизъм от страна на ЕС. СССР беше съюзник, но Червената армия беше тази, която освободи Аушвиц", написа той в социалната мрежа X (бивша Туитър).

По-рано руското представителство в Европейския съюз посочи грешка в изявлението на ЕК. "Четейки изявлението на Европейската комисия по случай Международния ден в памет на Холокоста, открихме грешка. Би било чудесно, ако Европейската комисия я поправи. Червената армия освободи концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, а не съюзническите сили“, отбелязват от ведомството, отбелязаха от мисията.

https://glasove.com/novini/norvezhki-politolog-napomni-na-fon-der-layen-che-chervenata-armiya-e-osvobodila-aushvits

Още снимки от новината

Фон дер Лайен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев