АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: ИЛ-76 Е СВАЛЕН С АМЕРИКАНСКА СИСТЕМА PATRIOT, ТОВА ВЕЧЕ Е УСТАНОВЕН ФАКТ

Президентът на РФ Владимир Путин
31.01.2024 / 17:35

Киев извърши престъпление срещу собствените си граждани, а западните медии се опитват да потулят историята за катастрофата с военнопленниците, категоричен е руският държавен глава

Руският самолетът Ил-76 е бил свален от американска система Patriot. Това заяви кандидатът за президент и настоящ държавен глава на Русия Владимир Путин на среща с доверени лица, предават РИА Новости и "Фокус".

"Самолетът е свален - това вече е установено със сигурност - от американската система Patriot. Експертизата вече установи това“, подчерта той.

Путин добави, че Русия настоява за международно разследване на инцидента, но, по думите му, няма доброволци от международни организации.

"Официално заявявам: молим ви да изпратите международни експерти и да извършат този анализ, да оценят наличните материални доказателства, че самолетът е бил свален от системата "Пейтриът“, заяви държавният глава.

В същото време Путин посочи, че на Запад медиите се опитват да потулят историята за катастрофата с военнопленниците.

"Вижте какво има в западните медии? Нищо. И така, това е. Един клик и всички веднага забравят, всичко веднага изчезва, информационното поле веднага се изчиства. Но ние няма да забравим за престъпленията, които извършват срещу нашите граждани", подчерта той.

Путин каза, че не знае и не разбира защо Киев е свалил самолета със своите военнопленници.

"Може да се попитаме и защо те обстрелват мирни градове. Има няколко цели: да отклонят вниманието на собственото си население и спонсори от неуспехите на така наречената контраофанзива; да покажат, че могат да направят нещо; да ни провокират в ответни огледални действия за нанасяне на удари по цивилни и мирни цели на територията на самата Украйна.Това е, което правим ние - използваме високоточни оръжия, за да унищожим инфраструктурата, на първо място армията и военната индустрия.Навярно те искат да да ни провокират към ответни действия, мисля така“, заяви руският президент.

Както отбеляза Путин, може да се предположи, че Киев е свалил самолета с пленници случайно, но това все пак е престъпление - поради небрежност. Путин припомни, че има такъв законов термин.

Той също така посочи, че следственият комитет е образувал наказателно дело за тероризъм. Според политика следователите "знаят какво правят и има определени причини за това“.

В същото време Путин отбеляза, че Москва няма да спре обмена на пленници.

"Няма да спрем. Трябва да вземем нашите момчета. Имаме съотношение на хората, които са в Русия, нашите момчета, които са в Украйна едно към десет, дори повече. Все пак ще вземем нашите момчета, ако украинската страна, разбира се, е готова. Те винаги ни дават сигнал, че са готови", посочи Путин.

На 24 януари украинските въоръжени сили свалиха над Белгородска област руски военнотранспортен самолет Ил-76, превозващ 65 украински затворници за размяна. Всички те, както и трима придружаващи ги офицери от руските въоръжени сили и шестима членове на екипажа загинаха.

Путин нарече инцидента престъпление на Киев срещу собствените му граждани. По думите му украинската страна е знаела, че на борда на Ил-76 има военнопленници от украинските въоръжени сили и въпреки това е нанесла удара – или поради небрежност, или умишлено.

https://epicenter.bg/article/Putin--Il-76-e-svalen-s-amerikanska-sistema-Patriot--tova-veche-e-ustanoven-fakt/339755/7/97

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев