АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС ПОДКРЕПЯТ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЗА НОВ МАНДАТ НАЧЕЛО НА МВФ

Кристалина Георгиева
13.03.2024 / 14:04

Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат начело на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи белгийският вицепремиер Венсан ван Петегем след заседанието на европейските министри на икономиката и финансите в Брюксел. "Обсъдихме въпроса на работна закуска. Всички страни от ЕС подкрепят Георгиева", поясни ван Ветегем.

Миналата седмица стана официално известно, че сънародничката ни ще се кандидатира за втори мандат като управляващ директор на МВФ. По традиция постът на управляващия директор на МВФ се заема от представител от Европа, а този на Световната банка - от номиниран от САЩ кандидат. Подкрепата на европейско ниво е ключова, тъй като окончателното решение се взима от Съвета на изпълнителните директори на фонда, който е съставен от 24 души, представляващи гласовете на отделните страни членки.

Кристалина Георгиева е на посещение в София. "Всичко се прави, за да може България да покрие всички показатели за членство в еврозоната. Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната", каза Кристалина Георгиева на брифинг в БНБ. "Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично", добави тя.

Според управляващата МВФ на общия фон българската икономика изглежда добре: "България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2.7%. Инфлацията слезе надолу." Георгиева каза, че повече подробности за перспективите пред България ще има след приключването на експертната мисия на МВФ в София на 19 март.

Sega.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев