АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИЯ ЗАХАРОВА: НА БАЙДЪН МУ Е МИЛ НЕ СВЕТЪТ, А "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

Мария Захарова Снимка: "Комсомолская правда"
25.03.2024 / 10:23

Американските политтехнолози се вкараха в капана с историите, че терористичната атака в Crocus City Hall е извършена от забранената в Русия терористична организация "Ислямска държава". Защо го правят е ясно – нямат друг изход.

Милиарди долари и безпрецедентно количество оръжия, инвестирани безотчетно и използващи корупционни схеми на режима в Киев, агресивна реторика срещу Русия и яростен национализъм, забрана за мирни преговори в Украйна и безкрайни призиви за силово разрешаване на конфликта, отказ да се осъдят дългогодишните терористични атаки, извършени от режима в Киев и масирана информационна и политическа подкрепа за всякакви, дори и най-ужасните действия на Зеленски - всичко това пряко и косвено показва участието на настоящите обитатели на Белия дом в спонсорството на украинския тероризъм.

Оттук и ежедневното оправдаване от страна на Вашингтон на неговите подопечни в Киев и опитът им да се прикрият, заедно със създадения от тях режим на Зеленски, зад "плашилото" "Ислямска държава".

И попаднаха в собствения си ръждясал капан.

Какво е "Ислямска държава"?

Преди години, като част от противодействието на Съветския съюз в Афганистан, Вашингтон активно подкрепяше муджахидините, въоръжаваше ги и ги ръководеше. Още когато беше държавен секретар, Хилари Клинтън, почти пляскайки с ръце, си припомняше: „...нека вербуваме тези муджахидини. И това е чудесно. Нека внесем уахабитската марка ислям в Афганистан, за да можем да победим СССР“. Именно в резултат на тази афганистанска кампания се появи Ал-Кайда.

Да оставим за малко Афганистан и да се преместим в Ирак.

През 2003 г. Съединените щати под фалшив предлог извършиха военна интервенция в Ирак, в резултат на която всички членове на партията Баас, които формираха основата на армията, полицията и силите за сигурност на Саддам Хюсеин, завършиха на улицата. Всички тези млади и зрели мъже, които знаеха как да се бият, се оказаха без работа. По-късно те формираха основния боен гръбнак на екстремистите.

През април 2006 г. The Washington Post откри във вътрешни документи на Пентагона, че от 2004 г. до 2006 г. американската военна пропаганда умишлено е преувеличавала ролята на първия лидер на „бунтовническото“ движение – Ал-Кайда в Ирак – Абу Мусаб ал-Заркауи, възвеличавайки го в очите на много мюсюлмани като защитник на вярата.

Още през октомври 2006 г. на базата на Консултативния съвет на муджахидините беше създадена нова джихадистка група, обединяваща терористите от Ал-Масри с други ислямисти - Ислямска държава в Ирак. За лидер на новата организация е назначен Абу Омар ал Багдади, когото американците по някаква причина неотдавна бяха освободили от иракски затвор. Как иначе!

Той установи активно сътрудничество с ислямистите в Сирия, които се бореха срещу законното правителство на Башар ал-Асад, а през април 2013 г. разширяването на обхвата им на дейност беше отразено в новото име на терористичната организация - „Ислямска държава на Ирак и Леванта“ (ISIS-ИДИЛ). През 2014 г. групата обяви създаването на халифат в Ирак и Сирия.

Американците най-накрая започнаха да се борят с ИДИЛ и съставиха „коалиция“, но едва след като джихадистите убиха американски граждани.

Оказва се, че след създаването на Ал-Кайда, американците, волно или неволно, са имали пръст в създаването на още едно чудовище – ИДИЛ, което след това започва неконтролируемо да извършва ужасни терористични атаки по целия свят.

В днешно време експерти и американски военни в оставка с основание посочват решаващата роля на Вашингтон и неговите съюзници в раждането и продължаването на съществуването на ИД.

Терористичен интернационал

Местим се в Сирия. По искане на законното правителство на Сирия през 2015 г. Русия изпрати авиогрупа от Въздушно-космическите сили в помощ на сирийската армия в борбата срещу терористите. Това попречи на плановете на ИДИЛ да поеме контрол над обширни райони в Ирак и Сирия, включително Алепо и Дамаск. За постигането на тези цели работеше цял „терористичен интернационал“ - десетки хиляди бойци от повече от 80 страни. Само нашата намеса позволи на сирийската армия да спре тази заплаха и да освободи по-голямата част от страната от терористи.

Руският президент Владимир Путин през 2015 г. на сесия на Общото събрание на ООН предложи да се създаде единен фронт срещу ИД по подобие на антихитлеристката коалиция. Но това, което получиха в отговор, не беше радостно съгласие, а зверското озъбване на Запада. Щатите тогава не само не ни помогнаха, но, напротив, по всякакъв начин ни пречеха в борбата срещу ИД. Интересно, нали?

В същото време в югоизточната част на Сирия продължава да съществува екстремистки анклав – т.нар. бежанския лагер Aт-Танф, който под американски контрол се превърна в убежище за терористи и център за тяхното обучение, преди да бъдат изпращани на мисии.

В Сирия ясно се прояви още една тактика на Белия дом - поемането на лъжливи ангажименти за извършване на ясно и неформално разграничаване на т.нар „умерена опозиция“ от терористите от ИДИЛ. Например Джабхат Фатах ал-Шам (бивша Нусра, която всъщност беше клон на Ал-Кайда в Сирия) и други подобни банди, които в крайна сметка се сляха в Хаят Тахрир ал-Шам. С една дума, „ребрандирането“ е извършено, но все още не е извършено разграничаване. Това, както вероятно е възнамерявал Вашингтон, удължава конфликта, увеличава броя на жертвите и не ни позволява напълно да унищожим развъдника на международния тероризъм.

По странно стечение на обстоятелствата през последните години ИД коригира плановете си и сега извършва атаки главно срещу враговете и противниците на САЩ - талибаните в Афганистан, иранците, законните власти на Сирия и срещу нас. Това е само онова, което лежи на повърхността, което може да се извлече от световните новини.

Кой създаде Хамас

И по-нататък. През 1992 г. американците наложиха на палестинците „демократичен изборен процес“. Противоречията доведоха до създаването на... политическата партия Хамас в ивицата Газа чрез демократични избори.

От наскоро разсекретена кореспонденция на служители на Държавния департамент на САЩ се оказа, че Байдън през 2021 г. е размразил плащания към движението Хамас в размер на 360 милиона долара, преминали през USAID, небезизвестната американска агенция за международно развитие. Доналд Тръмп, като президент, веднъж спря тези плащания, а Джо Байдън лично нареди възобновяването им. Целият свят може да види резултата. Има само един нюанс - Израел, уж най-близкият съюзник на Съединените щати, "плаче с глас" от дейността на Хамас.

Каква е логиката, ще попитате? В парите и властта. И в условията на международна правна забрана за преки интервенции да се посее „контролиран хаос“ и да се промени световният ред чрез ръцете на терористите.

Внимание, въпрос към Белия дом: Твърдите ли още, че е ИДИЛ, няма ли да премислите?

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев