АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА СА ЛОШИ. ОПЦИИТЕ ЗА СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТЕСНЕНИ

Румен Радев
29.03.2024 / 17:23

Опциите са изключително стеснени. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

Има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, каза Радев. Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен резултат, добави президентът.

След промените в Конституцията всякакви подводни камъни могат да се появят в този процес, посочи държавният глава.

Запитан дали е възможно правителството в оставка да се наложи да остане да работи и той да не успее да назначи служебен кабинет, Радев каза: „Така както бяха изготвени промените, всякакви подводни камъни могат да се появят. Ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са тези промени”.

По думите му разговорите вървят спокойно и конструктивно, и той ще обяви решението си, след всички срещи.

Съгласно чл. 99 от Конституцията след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Румен Радев участва в националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е под егидата на правителството. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност.

Източници: epicenter.bg, NOVA

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев