АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ НА СРЕЩА С ЦИК: ГЛАВЧЕВ ЩЕ Е ГОТОВ С КАБИНЕТА ОЩЕ ДНЕС

Румен Радев ЦИК / БГНЕС
04.04.2024 / 14:38

Президентът Румен Радев е на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да обсъдят предстоящите европейски и парламентарни избори в страната.

На срещата държавният глава обяви, че кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев още в рамките на днешния ден ще бъде готов със състава на служебния кабинет. Затова на 5 април ще се срещне с него и ще проведе в съответствие с основния закон на България задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Председателят на комисията Камелия Нейкова обяви, че ЦИК ще организира изборите за членове на Европейския парламент, за Народно събрание така, както е разписано в Изборния кодекс. „По отношение на изборите за членове на Европарламент ЦИК е в голяма степен готова, тъй като беше ясно, че тези избори ще се произведат във всички държави в ЕС в периода 6-9 юни и още от началото на тази година подготвяме документи, изборни книжа, решения, обществената поръчка, която стартира на 15 март. На 3 април изтече срокът за подаване на предложения по тази обществена поръчка. Има едно постъпило предложение, но най-вероятно ако изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като се оказа, че няма законова възможност тази поръчка да се измени, за което ще са ни необходими едни 25-30 дни, за да бъде проведена законосъобразна тази процедура“.

Нейковаа подчерта, че ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев