АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

US ПУБЛИЦИСТ: МИЛИАРДИ ЩЕ ЗАГИНАТ, АКО ИЗБУХНЕ ЯДРЕНА ВОЙНА МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ

Последствията от ядрена война мегду Русия и САЩ ще бъдат апокалиптични
04.04.2024 / 15:53

Никога не сме били по-близо до ядрена война, отколкото сме в момента. Ако конфликтът в Украйна предизвика широкомащабна ядрена война между Съединените щати и Русия, милиарди хора могат да загинат. Ето защо толкова много от нас отчаяно искат лидерите от двете страни да седнат на масата за преговори и да се опитат да разрешат различията си по мирен начин. Може би мирно решение не е възможно, но за доброто на човечеството трябва поне да се направи опит. Защото както стоят нещата в момента, достатъчна е една грешка, за да бъде светът потопен в немислим ядрен катаклизъм.

Според Ани Джейкъбсън, авторка на няколко бестселъра на военна тематика, включително за сврхсекретната лаборатория DARPA и печално известната "Зона 51", САЩ разполагат с мрежа от сателити, които постоянно следят за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от някой от нашите врагове...

"Министерството на отбраната на САЩ има система за ранно предупреждение. А системата в космоса се нарича SBIRS, съзвездие от сателити, които държат под око всички врагове на Америка.

Така че в момента, в който една междуконтинентална балистична ракета бъде изстреляна, те виждат горещия газ, изпуснат от междуконтиненталната балистична ракета, част от секундата след изстрелването ѝ. И така започва тази ужасяваща политика, наречена стартиране при предупреждение, и това е контраатаката на САЩ.

Причината, поради която Съединените щати толкова яростно следят за ядрено изстрелване някъде по света, е, за да може ядрената система за командване и контрол в САЩ да започне да действа, за да нанесе незабавен контраудар.

Това означава, че Съединените щати няма да чакат да поемат ядрена атака. Те ще изстрелят ядрени оръжия в отговор, преди бомбата наистина да удари."

В случай на изненадващ първи удар ще има само няколко минути, за да боде измъкнат президентът от леглото и да реши какво да прави.

Излишно е да казвам, че президентът не би искал да предприеме контраудар, ако това е фалшива тревога.

Защото след като ракетите са във въздуха, няма да могат да бъдат върнати обратно.

Когато ядрена бойна глава експлодира, се създава огнена топка, която е невъобразимо гореща. Цитатът е от Бюлетина на атомните учени:

"Микросекунди след експлозията на ядрено оръжие, енергията, освободена под формата на рентгенови лъчи, нагрява околната среда, образувайки огнена топка от прегрят въздух. Вътре в огненото кълбо температурата и налягането са толкова екстремни, че цялата материя се превръща в гореща плазма от голи ядра и субатомни частици, какъвто е случаят в многомилионното ядро на Слънцето.

Огнената топка след въздушната експлозия на ядрено оръжие с мощност 300 килотона - като термоядрената бойна глава W87, като на ракетите Minuteman III, които в момента се използват в ядрения арсенал на САЩ - може да нарасне до повече от 600 метра (2000 фута) в диаметър и да свети ослепително няколко секунди, преди повърхността да се охлади.

Светлината, излъчена от огненото кълбо, което представлява повече от една трета от експлозивната енергия на термоядреното оръжие, ще бъде толкова интензивна, че ще запали пожари и ще причини тежки изгаряния на големи разстояния. Топлинната светкавица от ядрено оръжие с мощност 300 килотона може да причини изгаряния от първа степен до 13 километра (8 мили) от нулевата точка.

Ако сте на кота нула, ще имате нулев шанс да оцелеете.

Според проучване, проведено преди няколко години, приблизително 34 милиона души ще умрат през първите няколко часа на широкомащабна ядрена война между Съединените щати и Русия.

Но това би била само първата вълна от смърт.

Вследствие на ядрения обмен, радиоактивните валежи ще се разпространят върху голяма част от континенталните Съединени щати...

Използвайки архивирани метеорологични данни за 48-часови периоди през редица дати през 2021 г., за да симулират очаквания радиоактивен облак, учените установиха, че щатите на Западния бряг са с най-нисък риск поради преобладаващия източен вятър.

Въпреки това, в зависимост от точната посока на вятъра, най-лошото замърсяване може да падне над всяка част на САЩ и Канада източно от Айдахо. Въз основа на метеорологичните модели на 2 декември 2021 г. Чикаго, Илинойс и окръг Колумбия, наред с други населени центрове, биха били на пряката линия на фатална доза радиация.

В най-лошия сценарий почти цяла Монтана и Северна Дакота, както и части от Небраска, Колорадо, Уайоминг, Южна Дакота и Канзас ще получат дози, надвишаваща 10 пъти тази, която се счита за смъртоносна, което ще доведе до смъртни случаи в рамките на дни. По-голямата част от Средния запад ще получи смъртоносна доза, докато на други места смъртните случаи ще настъпят за седмици.

Радиоактивните валежи биха убили много повече хора, отколкото първоначалните експлозии.

Така че, ако сте достатъчно далеч от кота нула и сте в състояние да преживеете първоначалното цунами от радиоактивни валежи, в крайна сметка ще бъде безопасно да излезете отново навън.

Но в този момент вече няма да има вериги за доставки, хората ще се борят за всички останали намаляващи ресурси и „гладът сам по себе си може да бъде над 10 пъти по-смъртоносен от стотиците бомбени взривове, включени в самата война”...

Колкото и ужасяващи да са тези статистики, десетките до стотици милиони загинали и ранени хора през първите няколко дни на ядрен конфликт биха били само началото на катастрофа, която в крайна сметка ще обхване целия свят.

Глобалните климатични промени, мащабното радиоактивно замърсяване и колапсът на социалния ред в планетарен мащаб биха могли да бъдат реалността, с която оцелелите от ядрена война ще се борят в продължение на много десетилетия.

Две години след всяка ядрена война - малка или голяма - гладът сам по себе си може да бъде повече от 10 пъти по-смъртоносен от стотиците бомбени експлозии на самата война.

В крайна сметка ядрената зима ще убие повече хора от всичко друго.

За тези, които живеят в северното полукълбо, ще бъде изключително трудно да отглеждаме почти всичко, след като температурите паднат далеч под нормалното...

Това ще направи Земята смразяващо студена дори през лятото, като земеделските земи в Канзас ще се охладят с около 20 градуса по Целзий (около 40 градуса по Фаренхайт), а други региони - почти два пъти повече. Скорошна научна статия изчислява, че над 5 милиарда души могат да умрат от глад, включително около 99% от тези в САЩ, Европа, Русия и Китай – защото повечето черен въглероден дим остава в северното полукълбо, където се произвежда, и падането на температурата вреди повече на селското стопанство във високите географски ширини.

Можете ли да си представите как би изглеждал нашият свят, ако наистина се случи такава война?

За съжаление отношенията между Съединените щати и Русия са най-лошите, които някога са били и с всеки изминал ден се доближаваме до ядрена война.

Политиците в западния свят предполагат, че руснаците никога не биха рискували ядрена война, защото последствията биха били толкова апокалиптични за всички.

Но руските политици ни предупреждават отново и отново, че ако тласнем Русия твърде далеч, ще има ядрена война.

Те знаят, че в ядрена война няма „победители“.

В момента руските сили напредват и украинските лидери стават все по-отчаяни...

„Западните лидери се готвят за колапса на украинската армия, тъй като тя успя само да забави напредването на руските сили на фона на недостиг на оръжия и боеприпаси, пише Times.

В своята редакционна статия, озаглавена „Време е да поговорим за падането на Киев“, вестникът посочва, че „противно на преобладаващото мнение, че това е вечен замразен конфликт, като никоя от страните не може да спечели решаващо предимство, фронтовата линия е ожесточено оспорвана и съществува реален риск украинските сили да бъдат отблъснати“.

„Това е кошмарният сценарий, обмислян сега от западните политици“, отбелязва Times.

Украинските лидери осъзнават, че единственият начин да спечелят войната е силите на НАТО да се намесят, а някои западни лидери като френския президент Еманюел Макрон са много отворени към идеята.

Но Владимир Путин предупреди, че това ще ни направи на една крачка от ядрена война.

Руснаците са убедени, че западните лидери искат да свалят руското правителство и да разделят Русия на куп по-малки парчета.

От друга страна, политиците в западния свят са решени да направят „всичко необходимо“, за да попречат на руснаците да спечелят в Украйна.

Достатъчна е една грешка, за да отприщи ядрен катаклизъм, и милиарди животи висят на косъм...

---------------------------

За автора

Майкъл Снайдър е автор на четири книги, той е чест гост в големи радио и телевизионни предавания в цялата страна, а уебсайтовете му са посещавани над 100 милиона пъти. Статиите на Майкъл се препубликуват на десетки други големи уебсайтове, включително някои от най-големите алтернативни новинарски уебсайтове на цялата планета.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев