АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА, ЦИК: ЩЕ ИМА ДВА ОТДЕЛНИ ИЗБИРАТЕЛНИ СПИСЪКА - ЗА ЕВРОВОТА И ЗА ПАРЛАМЕНТА

Камелия Нейкова
10.04.2024 / 09:54

За първи път имаме тази комбинация от избори - с кандидатски листи и преференции. Различни са избирателните права за НС и за евровота. Право да гласуват за ЕП имат българските граждани с адресна регистрация в страната и членка на ЕС 3 месеца преди изборния ден - 9 март 2024 г. Тези изисквания ги няма за изборите за НС. Затова ще има два отделни избирателни списъка за двата избора, защото са различни избирателните права на гражданите.

Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в сутрешния блок на БТВ.

По думите й онези партии и коалиции, които заявят участие за двата вида избори, с едно и също наименование, ще имат еднакъв номер.

Камелия Нейкова добави, че ЦИК ще се справи с изборите.

Прекратихме старата обществена поръчка за машините, които бяха само за евровота. Сега има обществена поръчка за машини за вот 2 в 1, каза още тя.

План сметката за разходите за изборите се приема с решение на МС. Във вчерашния ден ЦИК съгласува план сметката. Частта, която се определя като бюджет на ЦИК. Проектът за план сметка беше около 98 млн. лв. За ЦИК са 4,6 млн. лв за дейности за разяснителна кампания, медийни пакети, възнаграждения за членове на комисии и лица, които подпомагат изборния процес, обясни шефката на ЦИК.

В изборния процес участват други държавни органи, които имат отговорности. Когато бъде приета план сметката, ще видите по ведомства как са разпределени средствата, каза още Нейкова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев