АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИГАТА „КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ НА ЕВРИПИДИС МАКРИС

Каракачаните в България
12.04.2024 / 13:48

Община Сливен представи преведената на български език книга на Еврипидис Макрис „Каракачаните в България“. Събитието е част от проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

С голямо вълнение преводачът на книгата Мария Къчева обясни, че докато я е чела и работила по нея, е успяла да се докосне за пореден път до каракачанската култура. „Авторът е написал книгата както с любов към каракачаните, така и с голямо уважение към България. Всичко, което може да се прочете в тази книга, е автентично”.

Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Никола Къчев благодари на Община Сливен за доброто сътрудничество и за възможността книгата да бъде преведена на български език.

„В книгата има данни за много от фамилиите на каракачаните, населяващи България. Описани са техните бит, култура, обичаи, история. Без съдействието на Общината, без нейното партньорство, тази книга нямаше как да се популяризира“, посочи Къчев.

„С удоволствие ще прочета книгата и ще се запозная с вашия етнос. Община Сливен помага и ще продължи да помага за опазването и разпространението на традициите на каракачаните“, заяви зам.-кметът Стоян Марков, който също присъства на събитието.

По проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ културата, религиите и традициите на каракачанската общност вече бяха представени в Сливен в края на миналата година. Основната му цел е да съхрани и популяризира културното наследство на Сливен чрез обновяване на пространствата за излагане на културни ценности и подобряване управлението на културните институти. Партньори са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев