АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИРАН Е ИНФОРМИРАЛ САЩ, ЧЕ АТАКИТЕ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ ЩЕ БЪДАТ ОГРАНИЧЕНИ

Хосейн Амир Абдолахиан
14.04.2024 / 19:01

Иран е информирал САЩ, че атаките му срещу Израел ще бъдат ограничени и с цел самозащита, заяви днес на среща с чуждестранни посланици в Техеран иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Абдолахиан каза още, че Иран е уведомил съседите си за ответните си удари по Израел три дни предварително. "Около 72 часа преди операциите ни информирахме нашите приятели и съседи в региона, че отговорът на Иран срещу Израел е сигурен, легитимен и неотменим", заяви той.

Израелски военен говорител обяви, че ще има отговор след масираното иранско нападение срещу Израел, но не уточни какъв точно ще бъде той, предаде ДПА.

"Ще отговорим на Иран с действия, а не с думи", заяви той днес пред иранската емигрантска телевизия "Иран интернешънъл" (Iran International). Военният говорител не навлезе в подробности за това как може да изглежда израелският отговор.

"Всяко действие има противодействие, но не с думи, а с дела", заяви израелската армия в своя публикация на фарси в социалната мрежа "Екс".

Все още не е ясно как Израел ще отговори на снощните атаки на Иран, по време на които според израелската страна са били изстреляни около 300 снаряда и 99% от тях са били прехванати, посочва ДПА.

Тръмп обвини Байдън в слабост, довела до иранските удари по Израел

Бившият държавен глава на САЩ и настоящ кандидат-президент от Републиканската партия Доналд Тръмп за кратко спомена по време на митинг в Пенсилвания снощните ирански въздушни удари по Израел и разкритикува опонента си на вота през ноември и настоящ американски президент Джо Байдън, съобщи Ройтерс.

"Те (Израел - бел. ред.) са атакувани в момента. Това е защото демонстрираме голяма слабост. Това нямаше да се случи, нямаше да се случи и тази невероятна слабост, която демонстрирахме, ако аз бях на власт", заяви Тръмп.

Русия призова за сдържаност

Руското външно министерство заяви днес, че е изключително обезпокоено от иранските удари по Израел и призова всички страни от конфликта да проявят сдържаност. Същевременно според него напрежението ще остане високо, докато не се разреши конфликтът между Израел и палестинците, предаде Ройтерс.

"Изразяваме извънредна загриженост от поредната опасна ескалация на напрежението в региона. Призоваваме всички въвлечени страни да проявят сдържаност", посочва министерството в изявление, публикувано след удара.

Русия отбеляза, че Техеран е заявил, че атаката е извършена в рамките на правото му на самоотбрана след израелския удар по иранското консулство в Дамаск, което Москва осъди.

Русия, която има близки връзки с Иран, заяви че Западът е блокирал опитите на Съвета за сигурност на ООН да реагира на израелския удар по дипломатическия обект.

"На няколко пъти предупредихме, че редицата неразрешени кризи в Близкия изток, особено в палестинско-израелската зона на конфликт, които са често разпалвани от безотговорни провокации, ще доведат до засилване на напрежението", заяви министерството.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че война между Израел и Иран ще влоши шансовете на президента на САЩ Джо Байдън да бъде преизбран.

"Америка не иска голяма война в Близкия изток. Убийствата в Газа влошават шансовете на Байдън на изборите и войната между Израел и Иран допълнително ще увеличи несигурността", заяви Медведев.

dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев