АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКИЯТ КАНЦЛЕР ШОЛЦ БЕШЕ ПОСРЕЩНАТ В КИТАЙ ОТ ЗАМ.-КМЕТ

Германският канцлер Шолц беше посрещнат в Китай от зам.-кмет
15.04.2024 / 13:31

Шолц дойде в Китай по покана на премиера Ли Цян, но на летището делегацията му беше посрещната от заместник-кмета на Чунцин Джан Гуожи и посланика на Китай в Германия У Кен.

Канцлерът, придружен от голяма делегация от министри и висши ръководители на компании като Siemens, BMW и Mercedes, пристигна в югозападния град Чунцин, индустриален център с население от над 30 милиона души.

Германският канцлер Олаф Шолц започна посещението си в Китай в опит да укрепи икономическите отношения между двете страни на фона на нарастващото напрежение между западните съюзници и Пекин по различни търговски и политически въпроси.

Германският лидер трябва да посети финансовия център на Шанхай в понеделник, преди да пътува до столицата във вторник, за да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин и премиера Ли Цян. Тридневното пътуване, второто и най-дългото, откакто той встъпи в длъжност през 2021 г., има за цел да засили бизнес връзките с втората икономика в света, въпреки призивите на САЩ за „отделяне“ на Европа от Китай.

„Китай остава наистина важен икономически партньор“, заяви Шолц пред журналисти преди визитата си, обещавайки да се опита да осигури лоялна конкуренция за германските компании, опериращи в Китай.

Тридневното посещение на германския канцлер Олаф Шолц има за цел да подчертае ролята на Китай като търговски партньор на Германия на фона на засилващите се кризисни тенденции в икономиката на страната, докато въпросите за геостратегическото съперничество и правата на човека в настоящите реалности ще бъдат изтласкани на заден план, коментира Wirtschafts Wohe.

Докато германското производство се сви с 0,3% през 2023 г., германските преки инвестиции в Китай достигнаха нов връх от около 12 милиарда евро. Само от 2021 до 2023 г. германските компании са инвестирали толкова в Китай, колкото през шестте години от 2015 до 2020 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев