АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА ДАНС РАЗКРИ ПОИМЕННО ЦЯЛАТА ОПГ В МИТНИЦИТЕ. ЗАЩО НЯМА АРЕСТУВАНИ?

Шефът на ДАНС разкри поименно цялата ОПГ в митниците. Защо няма арестувани?
17.04.2024 / 12:10

Председателят на ДАНС съобщи, че има установени и други митнически служители, които са замесени в тази схема. Има и магистрати. "Установили сме около 10 служители на съдебната система на различно ниво - има следователи, има и прокурори, има и съдии.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев разкри пред парламентарната комисия за корупцията в Агенция "Митници" поименно цялата ОПГ, която е действала там. Но никой не зададе въпроса - защо няма арестувани?

Тончев представи пред депутатите информация за разработката в ДАНС за организирана престъпна група за контрабанда, заради която в началото на април бяха арестувани вече бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, Марин Димитров и синът му Стефан. ДАНС смятат, че групата е ръководена именно от Никола Николов с прякора Паскал, но през 2022 година разработката стартира след сигнал за контрабандна група, ръководена от Марин и Стефан Димитрови.

"Придобити са данни, че Паскал се ползва с протекциите на бивши и настоящи служители в изпълнителната и съдебната власт", разкри Тончев и добави: "По наши данни към настоящия момент Паскал работи с гражданин на Турция, известен като един от най-големите организатори на контрабандни канали през българо-турската граница. За въпросното лице е известно, че е в състояние да осигури безпрепятствено преминаване от турска страна през ГКПП "Лесово" и ГКПП "Капитан Андреево" на всякакъв вид контрабандни стоки, включително наркотични вещества и се ползва с огромно влияние сред турските митнически и полицейски служители, работещи по границата с България".

Тончев съобщи, че в началото на тази година ДАНС са научили, че Паскал е започнал изграждането на нов канал за контрабанда на нелегално произведени цигари в Турция, тъй като това е трябвало да излезе на контрабандистите по-евтино, отколкото организирането на нелегални фабрики за цигари в България.

"Предполага се, че през въпросния канал е възможно да преминават по няколко десетки камиона с цигари месечно в посока Западна Европа", каза Тончев.

"По отношение на Марин и Стефан Димитрови е установено, че основната им роля в новоизградения канал от престъпно сдружение се изразява в това да осъществяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности, с цел да осигурят протекциите им. Във връзка с това е установено по категоричен начин, че Стефан Димитров е изградил доверителни отношения и с директора на Агенция "Митници" Петя Банкова, нейния заместник Людмил Маринов и главния секретар на МВР Живко Коцев", заяви шефът на ДАНС.

Той разказа, че през февруари в Румъния са открити контрабандни цигари в тир, дошъл от България и след този случай ДАНС смятат, че Стефан Димитров подготвил "дарове и облаги" за Живко Коцев и Петя Банкова, за "да бъде осигурено функционирането на новия контрабанден канал". Акцията в началото на април била точно защото агенцията имала информация, че "ще бъдат предоставени дарове и облаги" на Коцев и Банкова.

"В хода на работата е установено, че Марин и Стефан Димитрови разполагат със значително влияние в МВР, където първоначално поддържат близки връзки, както с ръководни кадри от политическото ръководство на министерството, така и с професионалното ръководство.

С Живко Коцев те поддържат контакт още от времето, когато той е директор на областната дирекция на МВР в София. Поддържат контакти с Венцислав Кирчев, директор на ГД "Национална полиция" към момента на откриване на делото, директори на областни дирекции, Петър Събев, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Аерогари, Лилия Велинова - началник на сектор в ГД "Национална полиция". Установено е, че в резултат на изградените отношения с тези служители в МВР Марин и Стефан Димитров оказват влияние върху кадрови въпроси и разпределение на ръководни постове в МВР представляващи интерес за престъпното сдружение", каза още Тончев

И добави: "За целите на престъпната им дейност Марин и Стефан Димитрови са създали мрежа от връзки с високопоставени лица от централните и регионалните структури на Агенция "Митници", а именно Тихомир Костов, старши инспектор на митнически пункт "Капитан Андреево" и към този момент и Теодор Иванов, бивш инспектор на митнически пункт "Капитан Андреево". Установени са конкретни случаи, при които митническите служители предоставят чувствителна или класифицирана информация, свързана с разработки за канали на трафик на стоки, хора и опасни вещества, както и да използват влиянието на Димитрови за кариерното им израстване".

Председателят на ДАНС съобщи, че има установени и други митнически служители, които са замесени в тази схема. Има и магистрати. "Установили сме около 10 служители на съдебната система на различно ниво - има следователи, има и прокурори, има и съдии", заяви той.

И след целия този поименик - няма никаква реакция, вместо да щракат белезници!

https://epicenter.bg/article/Shefat-na-DANS-razkri-poimenno-tsyalata-OPG-v-mitnitsite--Zashto-nyama-arestuvani-/347075/3/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев