АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ДАВА 75 ЛВ. ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИИТЕ ПРИ ВАКСИНАЦИЯ

Кирил Петков
23.12.2021 / 11:40

Министър-председателят Кирил Петков обяви нов икономически стимул за ваксинация, който правителството предвижда във връзка с очакваната нова вълна на COVID-19.

Искаме да обявим, че ще започнем програма за 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и за всеки, който вече се е ваксинирал на база на три дози, обяви Петков.

Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно, и да не получи тази добавка, подчерта той.

Програмата ще бъде отворена от началото на януари до 30 юни. "Надеждата ни е, че ако успеем до февруари да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата COVID вълна с един много осезаем процент", поясни премиерът.

Ще направим така, че всички лични лекари да информират пациентите си, че статистиката за ваксината срещу коронавируса е, че са най-ниско рисковите ваксини, каза още той.

Петков подчерта, че мярката е доброволна. Всеки има отговорност върху собственото си здраве и има право на решение дали да се ваксинира или не. Но имаме и една обществена отговорност. От индивидуалните ни решения зависи дали ще имаме препълнени болници, дали държавният бюджет ще отделя ужасно много пари за лечението на COVID пациенти, дали хора с друго болести ще могат да отиват до болниците, дали децата ни ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави и да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а една нормална европейска държава със средни нива на ваксинация поне.

С тези 75 лв. за всеки пенсионер се надявам да покажем, че когато държавата застава зад такава програма, тя не застава само с думи, но и със средствата, които би трябвало да помогнат на хората, които се колебаят да вземат решение и едновременно с това ще го направим с една много силна - паралелна информационна кампания, за да имате пълната информация, че това решение е взето на базата на най-добрите данни от най-добрите експерти за вашето здраве, заключи Петков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев