АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕМ ОТХВЪРЛИ ИСКАНЕТО ЗА ОСТАВКА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СОНЯ МОМЧИЛОВА

Соня Момчилова
05.07.2023 / 17:26

Съветът за електронни медии отказа да допусне в дневния си ред искане за оставката на Соня Момчилова като председател на институцията.

Предложението беше направено от Пролет Велкова и е подкрепено от Симона Велева - и двете поставиха казуса заради "тежко уронващите авторитета на СЕМ" изявления на Момчилова в интервю за YouTube-канала на Асен Генов.

"Тези позиции влизат в конфликт с духа на Закона за радиото и телевизията, копрометират не само позицията на председателя на СЕМ, но и на всички останали членове на регулатора. Компрометират вече опасно и самата идея за регулация. Тези позиции бяха осъдени от правозащитници, журналисти и предизвикаха скандал с три държави - Украйна, САЩ и на МВнР на България", казва Пролет Велкова, цитирана от в. "Сега".

Искането за промяна в дневния ред обаче бе отхвърлено с 3 на 2 гласа.

В нейна подкрепа гласуваха бившият репортер от bTV Габриела Наплатанова и Галина Георгиева, както и самата Момчилова. Момчилова и Наплатанова бяха назначени през 2022 г. от държавния глава, а Георгиева е член на СЕМ от 2019 г. след номинация на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС.

Единствените гласове с искане за оставка на председателя са от членовете на СЕМ, излъчени от парламентарната квота с номинации от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Момчилова отговори, че няма да подаде оставка и няма да се оправдава, но все пак взима думата, тъй като дължи обяснение на колегите си. Председателят на регулатора заяви, че въпросът за дезинформацията й бил зададен не само като член на СЕМ, а и в лично качество и като журналист. "И тогава аз казах това, което са казали и още много хора- че в една война истината първа пада поразена и че има двупосочна дезинформация. Мисля, че това е най-нормалното нещо, което мога да кажа като журналист", обобщи Момчилова. Тя каза още, че само е споменала името "Буча" и че "нищо повече не съм допълнила". "По тази тема имаше много интерпретации, вариации, спекулации, затова я посочих", завърши председателят на СЕМ.

След интервюто на Момчилова на 19 юни посолствата на Украйна и САЩ разпространиха позиции относно думите й за Буча. Украинското посолство коментира, че счита изявленията на Момчилова по повод Бучанската трагедия за неприемливи и манипулативни.

Посолството на САЩ призова българите да не се подлъгват от лъжите на руската пропаганда.

Това не е първият случай, в който Пролет Велкова и Симона Велева искат оставката на Момчилова. Предишният път основанията бяха за разпространяване на "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки". Искането им отново не бе прието и отново с гласовете на самата Момчилова, Наплатанова и Георгиева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев