АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК: В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ ЛИПСВАТ ПРИСЪДИ ЗА КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА

Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието
05.07.2023 / 17:03

Европейската комисия предприема стъпки за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, потвърди еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова при представянето на годишните доклади за върховенството на закона за страните членки на ЕС.

Комисията е информирала Съвета на ЕС и Европарламента, че до началото на септември смята да отмени мониторинга над двете страни и той да бъде изцяло заменен от докладите за върховенството на закона, каза Йоурова. Съветът трябва да направи забележките си до 25-ти август.

Запитана как това ще се отрази на приемането на България в Шенген, тя отговори:

"Комисията никога не е правила връзка между механизма за сътрудничество и проверка и Шенген. Истина е, че за страните членки има някакво усещане за такава връзка, затова смятам, че ще се наложи двете държави да предприемат определени дипломатически стъпки, за да убедят Съвета, че са готови не само за прекратяване на механизма, но и за присъединяването си към Шенген".

В България обаче все още липсват достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, се казва в оповестения днес доклад на ЕК по върховенството на закона в страните членки.

Според документа, страната ни не е изпълнила голяма част от препоръките в миналогодишния доклад и по тази причина новите са до голяма степен повторение на предишните. Продължава да предизвика безпокойство формирането на Висшия съдебен съвет, има и риск от политическо влияние върху работата на Инспектората към него. Бави се и назначаването на редица независими органи.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс отбеляза, че страната ни има напредък, но подчерта:

"Ние сме наясно, че политическата ситуация в страната беше много сложна. Ако имате непрекъснати избори, е много трудно да се прокарат различни закони и реформи в парламента. Сега ще видим дали може да се отиде една крачка напред и дали има капацитет да се прокарат различни закони и те да влязат в действие. Можете да видите в новите препоръки, че искаме да се направят много реформи. Надявам се, че с новата политическа конфигурация ще е по-лесно да се прокарат някои реформи".

В доклада се отбелязва, че България е след страните членки с много висок риск от концентрация на медийна собственост. Тревога буди и липсата на ясна законодателна рамка, която да гарантира прозрачността при разпределянето на държавните реклами.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев