АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ: ОТНЕМАНЕТО НА КОНЦЕСИЯТА НА "РОСЕНЕЦ" ТРЯБВА ДА Е ДОБРЕ ОБМИСЛЕНО

Асен Василев
25.07.2023 / 15:22

Министърът на финансите заяви, че НАП и митниците са там и всичко е наред на пристанището, монтирани са уреди, каквито са изискванията на закона

Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено и да стане след изготвянето на доклад как това да стане. Това каза министърът на финансите Асен Василев, който беше изслушан по темата в бюджетна комисия на парламента, предаде БНТ.

По думите му, НАП и митниците са там и всичко е наред на пристанището, монтирани са уреди, каквито са изискванията на закона.

В правната дирекция тече анализ на концесионния договор (с "Лукойл Нефтохим Бургас" - бел. ред.) и направените инвестиции на пристанище "Росенец", обясни Василев.

"Премиерът и Министерство на транспорта са започнали в бърз порядък да работят, нашата част е свързана с митническото обезпечаване. Когато влязох, пак беше увеличен съставът на митници, на "Гранична полиция" и на Националната агенция за приходите (НАП), с постоянно 24-часово присъствие, както и 24-часово наблюдение и измерване. От тази гледна точка, можем да кажем, че контролните механизми на НАП и митниците работят", обясни Василев пред депутатите, предаде БТА.

"Имаме списък от това какво прави "Лукойл", обезпечаване, измервателни уреди, предлагам един доклад какво трябва да се изпълни. Да се отдели пристанището ще са нужни инвестиции, няма доклад от енергийното министерство. Не съм сигурен кога ще има доклад", обясни Асен Василев.

Той посочи, че Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката избират специалния представител, но от него още няма получен доклад с информация, свързана с други аспекти на управлението на дружеството, която представителят може да даде.

Василев повдигна и въпроса с изтичащата дерогация за внос на руски петрол в края на годината:

"Това, което е изключително важно и сме поискали да получим като информация, е, имайки предвид, че дерогацията изтича в края на 2024 г., компанията да представи план как всъщност стигаме до 0 процента руски петрол на 1 януари 2025 г., без това да застраши наличието на петролни продукти в страната, без да доведе до допълнително оскъпяване и без да създаде рискове за националната сигурност."

Според него този въпрос трябва да бъде разгледан не само от Комисията по бюджет и финанси, но и от енергийната, тъй като там има специфики, свързани със зависимост от вида петрол, как работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев