АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНЧО АФУЗОВ: ЦЕЛТА МИ Е ДА ПРЕВЪРНЕМ СЛИВЕН В КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР С РАЗВИТА ИНДУСТРИЯ И СОБСТВЕНО ЛЕТИЩЕ

Минчо Афузов
07.08.2023 / 17:19

Минчо Афузов е независим каниддат за кмет на Сливен, издигнат от инициативен комитет. Роден е през 1976 г. Магистър по „Международни икономически отношения“, има втора специалност “Икономическа информатика“ и магистър – инженер, специалност „Технология на виното“, владее английски, руски и говоримо испански език. Занимава се с проектиране на винарски предприятия, реализирал е над 50 проекта в цялата страна, финансирани основно по европейски програми. Наследствен винопроизводител е, има изграден център за консултации на винопроизводители от целия Сливенски регион. Семеен, с две деца.

- Вие бяхте един от първите областни управители, назначени от служебното правителство на Румен Радев, които подадоха оставка след избора на кабинета “Денков”. Сега се кандидатирате за кмет на Сливен. Нека започнем с два въпроса - не е ли това доказателство, че Румен Радев участва в местните избори чрез своя мрежа от хора и как ще отговорите на критиките, че с оставките си саботирате новата власт?

- Обичам Сливен и винаги съм съм бил съпричастен към съдбата на града. Старал съм се да помагам за развитието му - и като бизнесмен, и като общински съветник още през 2015 г. Сливналии ме познават от много години, знаят, че съм човек на града и на честта. Доказал съм, че казвам истината, дори да е неудобна и избирам справедливостта, независимо дали е в мой ущърб. Приех поста на областен управител след санкция от Корнелия Нинова. Аз съм поколенчески член на БСП и изповядвам леви убеждения. Но съм готов да работя рамо до рамо с качествени хора, които имат визия за развитието на града и на страната ни. За мен беше чест да работя със служебното правителство. Аз бях назначен от него и бе въпрос на политическа етика да си тръгна с приключването на работата му. Като член на БСП - политическа партия, неучастваща в коалицията, която формира настоящото правителство, нямам морално и политическо право да съм част от това управление. Затова пръв от всички областни управители в страната подадох оставката си. С конституирането на редовно правителство, моят ангажимент към управлението на областта приключи и съм заявил, че искам да бъда освободен, за да мога да се заема с обичайните си задължения. По цял свят се прави така, това не е саботаж, а въпрос на чест. Всеки кабинет е редно да дойде със своя екип и да носи политическата отговорност за действията и решенията му.

Що се отнася до президента, смятам, че политиците с неразбирателството си го поставиха в ситуация да поема повече отговорности и да е гарант за стабилността в страната, но действията му са в обхвата на правомощията по закон. Личният ми опит е, че той не се е намесвал в работата ми като областен управител. Уважавам президента Радев, но аз не съм негов кандидат за Сливен. Добре знаете, че той няма правомощия да участва в местната власт и смятам, че политическата му далновидност и респектът към българската конституция няма да му позволи да действа отвъд правомощията си.

- Кандидатирате се като независим. От кого очаквате подкрепа. Ясно е, че без партийни структури е невъзможно да се стигне до балотаж, камо ли до победа. Мислите ли, че имате шанс?

- Разчитам на подкрепата на всички сливналии. Знаете, че по отношение на местната власт хората от години избират личности, а не партии. Но аз категорично разчитам на подкрепата на БСП за кандидатурата ми за кмет на Сливен, така както я получих, в лицето на г-жа Нинова, за поста на областен управител. До момента съм получил подкрепа от много места, още преди да приема да бъде издигната кандидатурата ми. Над 10 партийни секретари на основни партийни организации са разговаряли неколкократно с мен и са ме убеждавали да поема тази отговорност. След множество анализи и изслушване на мнения от партийни членове, стигнахме до извода, че е необходима широка политическа подкрепа около такава кандидатура, за да може тя да е успешна. В тази връзка беше създаден и гражданския инициативен комитет от хора, които са правили много за града, в различни сфери на обществения живот и които ще работят в името на широка гражданска подкрепа. В политически план очакваме подкрепа, както казах от БСП, но и от всички политически сили, които имат желание Сливен и малките населени места в общината да просперират. Нужно е да се обединим в името на Сливен и региона.

- Какви са отношенията Ви с БСП? Вие сте член на партията, но бяхте областен управител на Румен Радев, с когото Корнелия Нинова води открита война. Веднага след изборите през април Вие написахте отворено писмо, което беше озаглавено “Не аз, а Корнелия убива БСП”. Как ще намерите общ език сега?

- Отношенията ми с БСП са отлични. Аз съм дългогодишен, потомствен член на тази партия. Когато вътре в партията сме имали търкания и са прехвърчали искри, винаги е било в интерес на БСП. Никога не сме си позволявали да стигаме до крайности. Но като най-старата партия у нас, сме приели, че е редно да водим открит вътрешен диалог в името на партийната демокрация, правдата и отстояването на държавните интереси. Постът на областен управител, както споменах и по-рано, приех след разговор с Корнелия Нинова и в качеството ми на член на БСП. Служебното правителство на Стефан Янев ме назначи, след като получи документите ми от НС на БСП. Относно реакцията на г-жа Нинова след парламентарните избори и моят отговор на думите й, мисля, че и двамата бяхме под въздействието на емоция и разочарование от постигнатия от партията ни резултат. Смятам, че бях несправедливо обвинен за неща, които не съм извършил. И се почуствах длъжен да защитя честта си. Считам, че и аз, и г-жа Нинова успяхме да изчистим това недоразумение помежду ни. И съм убеден, че тя, както и аз, сме готови да продължим да работим рамо да рамо в името на просперитета на Сливен и на България. Така изисква здравият разум и партийната демокрация. В политиката трябва да се обединяваме около каузи, цели и приоритети, а не да водим личностни войни.

- Как ще коментирате управлението на Сливен от досегашния кмет и ГЕРБ и какво искате да промените, ако станете кмет?

- Сегашното управление на Сливен донесе стабилност във финансите на общината, но с това като че ли се изчерпват позитивите. Това управление, политически, е подвластно на всички пороци, които ГЕРБ внесе в обществено-политическите процеси. Това управление доведе Сливен до незавидни позиции по отношение на образованието и грамотността, а ни извади на челни позиции в класациите за бедност и детска смъртност. Това е страшно и срамно. Боли ме от тази статистика. През последните 8 г. не е постигнато нищо значимо за подобряване на градската среда, образованието и прозрачността на управлението. Сливен би могъл да просперира.

Като кмет ще впрегна всички ресурси за привличане на качествени хора в града. Трябва спешно да предприемем мерки за повишаване нивото на образование. Като се започне от най-битовите въпроси на ниво общежития, например, и се стигне до планиране и привличане на стратегически инвестиции и осигуряване на работни места. Определено бих подобрил градската среда, особено в жилищните квартали, където всичко е изоставено от десетилетия.

Много съществена промяна трябва да има в селата. Трябва да се промени структурата на управление. Към кметовете има високи очаквания и трябва те да бъдат обезпечени с материални и икономически ресурси. Заплатите на кметовете са под средното ниво. Това трябва да бъде променено.

Осъществяването на градска регулация във вилните зони е спешно наложително, там живеят над 25 000 души, а до момента нищо не е направено.

Управлението на ГЕРБ в града доведе до срастване на част от бизнеса с политиката. Едни и същи компании печелят обществените поръчки, което води до некачествено изпълнение на проектите и до порочни практики. Това трябва да бъде преустановено. Смятам, че има добри и достойни сливенски компании, на които не са два шанс да се докажат.

Има много неща, които ще променя в спешен порядък. Част от тях са залегнали в програмата, която скоро ще публикувам за обществено обсъждане и надграждане.

- Кандидатирате се като независим и нямате общинска листа. Ако станете кмет с кои общински съветници ще управлявате и как ще си осигурите мнозинство за прокарване на решения?

- Ще работя с всички общински съветници, които искат Сливен да се развива и да е по-добро място за живеене. В момента като областен управител работя с общинския съвет и с представители на различни партии. Диалогичен съм и успяваме консенсусно да намерим работещите решения в името на града ни. Ще работим в дух на прозрачност и толерантност. Убеден съм че всеки, който се кандидатира за местния парламент, тръгва с мисъл за добруването на гражданите и града ни. Това ще е основният принцип на работа. Очаквам много широка подкрепа от политически и граждански формати. Считам, че само така ще можем да изградим добра основа за просперитет на Сливен.

- Кои са основните проблеми на града, които не търпят отлагане?

- Във всички важни сфери на обществения, социалния и икономическия живот има ужасно много проблеми за разрешаване. Трябва да подобрим качеството на образованието и да осигурим възможност за трудова реализация на младите. Да създадем благоприятен бизнес климат, да привлечем инвеститори и да създадем условия за повече и добре платени работни места. Да подобрим работата на администрацията, така че да е компетентна и в услуга на гражданите. Да рехабилитираме пътната инфраструктура и да развием градския транспорт така, че да е удобен за гражданите. Трябва да повишим социалните и здравни услуги, за да са на световно ниво. Имаме да наваксаме толкова много, при това бързо, за да бъде градът ни модерен и проспериращ.

- Има ли “ромски проблем”?

- Община Сливен и град Сливен имат пъстро население и специфични демографски феномени. Но проблем възниква тогава, когато няма адекватни мерки. Аз съм сигурен, че община Сливен може да се превърне в модел за междуетническа симбиоза и просперитет. Градът може да е спокойно и сигурно място за живеене с въвеждането на комплексни мерки, в това число назначаване на заместник-кмет по сигурността и обществения ред, разширяване на видеонаблюдението в кварталите, вилните зони и населените места, подобряване на уличното осветление в районите на училищата и в кварталите, създаване на общинска пътна полиция, приложение за подаване на сигнали в реално време, привличане на ромски медиатори по сигурността и други.

- Как виждате развитието на Сливен в перспектива?

- Разработваме система от идеи за развитие, която сме нарекли СЛИВЕН - ВИЗИЯ 2030. Виждам Сливен обратно на картата на индустриалните центрове на България със собствено летище. Виждам Сливен, като основен културен и образователен център, виждам Сливен сред най-развитите градове в България. Целта ми е да превърнем Сливен в модерен и европейски град, с добър стандарт и разнообразни възможности за работа и бизнес. Така младите ще остават тук, а емигриралите ще се връщат. Трябва да действаме комплексно. Ще върнем Сливен сред водещите икономически и индустриални центрове в България. Ще повишим качеството на образованието, за да имаме подготвени за професионална реализация и за живота млади хора. Сливен има много природни и културни богатства и трябва повече да се възползваме от потенциала им и да го превърнем в място за развитие на алтернативен и креативен туризъм и иновативен културен център. Няма да пренебрегваме земеделските традиции, които има регионът, и ще възстановим мястото му като аграрен център. Така ще осигурим развитие на града в няколко направления, просперитет, привличане на инвестиции и нови възможности. Планирали сме конкретни мерки, с които да постигнем това.

- Как ще работите с централната власт след обтегнатите ви отношения, за които стана дума в първия ми въпрос?

- Централната власт в България се сменя динамично през последните 2 години. Сигурен съм, че ако имаме ясна, обезпечена програма и покажем добри резултати, централната власт ще намери начин да ни подкрепи. Като областен управител работих ползотворно с централната власт. Вярвам, че можем да работим успешно и занапред.

- Вашият коментар по предлаганите промени в конституцията от страна на ПП-ДБ по отношение на местната власт, отмяната на служебното правителство, националния празник и останалите въпроси, които предизвикаха спорове?

- Темите са няколко и много от тях, според мен, изискват експертен анализ за предимствата и недостатъците на всяко едно решение. Например по отношение на местната власт - ако кметът се е доказал като добър управник, нека има възможност да се кандидатира за повече от два мандата. На изборите хората сами решават кой заслужава доверие и на кого да поверят отговорността да управлява населеното място.

Не мисля, че промени в конституцията следва да се правят при толкова ниско ниво на представителност на управлението. Важните въпроси следва да минават през решения на референдум и Велико народно събрание.

- Един от големите и дълго отлагани проблеми на България е децентрализацията на местното управление и финансовата независимост на общините от централния бюджет. Какво мислите по този въпрос?

- Мнението ми е, че децентрализацията не бива да се отлага повече. През последните 20 г. всички говорят за децентрализация, но действия в тази посока липсват. Това води до концентрация на хора в големите градове и обезлюдяване на малките. Ще работим в посока на денцентрализация и развитие на регионите.

- Вие имате успешен бизнес, произвеждате добро вино… Кое ви накара да станете чиновник като областен управител, а сега да влезете и в кметската надпревара?

- За да ви отговоря, ще цитирам по спомен декларацията за независимост на САЩ: „Отговорността за излизане от това жалко положение е на онези, които имат сили и притежават уменията да извършат промяната”.

Винаги съм твърдял, че когато имаш забележки и си недоволен от нещо, нямаш право да критикуваш, ако не предоставяш алтернатива. Предоставянето на алтернатива е отговорност, която съм готов да поема и заедно с екипа ми да помогнем Сливен да постига по-добри резултати.

Glasove.com

автор: Явор Дачков

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев