АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАМ.КМЕТЪТ СТОЯН МАРКОВ УЧАСТВА В СРЕЩА ЗА БЪДЕЩЕТО НА „ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ“ С НОВИЯ МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА

Sreshta
19.08.2023 / 18:46

Новият министър на туризма Зарица Динкова проведе в София първата си среща с представители на Организацията за управление на туристически район „Долината на розите“. Сред тях бяха кметовете и зам.кметове на общини – членове на Управителния съвет на организацията – Казанлък, Сливен, Панагюрище, Хисаря и Павел баня.

В рамките на срещата стана ясно, че Министерството на туризма ще продължи да подкрепя и насърчава дейността на Организациите за управление на туристически райони (ОУТР).

Основният фокус в разговорите бе формирането на концепцията на страната за туризма, реализирането на рекламни кампании, маркетингови стратегии и дигитализация.

На срещата присъства и зам.кметът по икономическо развитие Стоян Марков, който сподели, че участието на Община Сливен в Организацията допълва уникалния аромат на „българската роза“, която е емблема за общините около Казанлък с вкуса на невероятните праскови и вино от Сливенския край, Първата текстилна фабрика на Балканите. Той допълни още и античната крепост „Туида“, националните музеи сред които са къщите на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и Природният парк „Сините камъни“.

В хода на разговорите бе повдигнат и въпросът за проблемите на общините с ползването на минералната вода на територията им, развитието на спа курортите и привличане на инвеститори. За някои от общините проблемите идват от това, че терените и сградите, по които може да се инвестира, са държавна собственост, пустеят и не се управляват добре.

В тази връзка министър Динкова отбеляза, че е необходимо да се положат общи усилия за ефективното функциониране на ОУТР в страната и осигуряване на финансиране от страна на държавата.

В уверение на това тя допълни, че действията на Министерството на туризма са фокусирани към популяризиране на обекта „Долината на розите“ и превръщането му в още по-популярна туристическа дестинация. По този начин ще бъдат привлечени още повече работни кадри.

В края на срещата бяха очертани целите и параметрите, по които представителите на общините от Организацията ще работят съвместно занапред. Основната цел е насърчаване на инвестициите и утвърждаването на региона като привлекателна целогодишна туристическа дестинация.

Създаването на Организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) е предвидено в Закона за туризма. На територията на цялата страна, те са 9.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев