АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОГАТСТВОТО НА БОНГО, СВАЛЕН С ПРЕВРАТ В ГАБОН: 183 КОЛИ, 39 ЛУКСОЗНИ ИМОТА ВЪВ ФРАНЦИЯ И 66 СМЕТКИ

Али Бонго Ондимба и бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън във Вашингтон.
31.08.2023 / 14:34

Развитите държави надменно наричат бившите си африкански колонии Третия свят, на който носят демокрация, докато изнасят природните му богатства

Военният преврат в Габон е десетият в Африка за последните 5 години. Висши габонски офицери излязоха на живо по телевизионния канал Gabon 24 в сряда и обявиха, че са взели властта, тъй като, по думите им, президентът Али Бонго е спечелил изборите нечестно.

Такива военни преврати бяха извършени в Нигер (преди месец), в Мали (два преврата), Буркина Фасо (също два преврата), Гвинея, Чад, Тунис и Судан от 2017 г. насам.

Развитите държави надменно наричат бившите си африкански колонии Третия свят, на който носят демокрация, докато изнасят природните му богатства. Тази политика до голяма степен предопредели случващото се в Африка.

Ето обяснението през погледа на популярната в социалните мрежи африканска медийна платформа African Stream:

„Първоначалните реакции на преврата в Габон: хората излязоха по улиците да празнуват. След анулирането на наскоро проведените избори, на които действащият президент Али Бонго официално спечели с 62% от гласовете, военните поеха управлението. Те смятат изборите за бутафория, разпуснаха всички институции и затвориха границите. Те също така смятат, че страната е била управлявана лошо и го цитират като друга причина за вземането на властта.

Какво би могло да обясни сцените на ликуване, наблюдавани по улиците на Либревил? Семейство Бонго е на власт повече от 50 години - първо бащата, после синът. Стандартът на живот на габонците обаче е нисък, което отразява лошото управление. Въпреки че Габон може да се похвали със значителни петролни ресурси, 40% от хората живеят с под $1,90 на ден, според данните от 2019 г.

Богатството на семейство Бонго обаче е в рязък контраст с управляваните от тях хора. Омар Бонго купи френски политици с пари от Габон. До смъртта си през 2009 г. той управляваше богатия на петрол Габон повече от четири десетилетия и натрупа богатство, включващо най-малко 183 коли, 39 луксозни имота във Франция и 66 банкови сметки.

В САЩ кръгът на Бонго притежава най-малко седем имота на стойност над 4,2 милиона щатски долара в и близо до Вашингтон.

Дъщеря му държеше 1 милион долара в брой от баща си и потвърди, че е купила луксозни превозни средства за габонски служители в САЩ по молба на баща си.

Както каза американският политолог Майкъл Паренти, „Третият свят е богат, само хората му са бедни“.

Дългата десетилетия история на влиянието на семейство Бонго върху политиката в Габон обогати някои за сметка на останалите. Това отчасти обяснява защо Габон избухна в танци след свалянето му.

В момента истинските интереси зад преврата са неясни. Въпреки десетилетията на тясна подкрепа от Франция, френските медии бяха забранени точно преди преврата, както се твърди, поради липса на обективност при отразяването на изборите. Може ли превратът да получи одобрението на Париж? Или тези улични сцени отразяват народно движение в Габон срещу години на лошо управление?

Източник obektivno.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев