АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МНОГОХИЛЯДНИ ДЕМОНСТРАЦИИ В НИГЕР В ПОДКРЕПА НА ПРЕВРАТА, ГОНЯТ ФРЕНСКИЯ ПОСЛАНИК

Многохилядни демонстрации в Нигер в подкрепа на преврата
31.08.2023 / 14:38

Френският посланик в Нигер остава без дипломатически имунитет, на полицията е заповядано да предприеме необходимите мерки за отпращането на ръководителя на дипломатическата мисия от страната

Многохилядни митинги се провеждат в подкрепа на поелия властта в Нигер "Национален съвет за защита на Отечеството", съставен от висши военни, съобщават редица Телеграм-канали.

На кадрите се виждат демонстранти, които скандират антифренски лозунги, някои размахват флаговете на Нигер и Русия.

Междувременно се разбра, че френският посланик в Нигер остава без дипломатически имунитет, съобщи телевизия Sky News Arabia. Според тв канала на полицията е заповядано да предприеме необходимите мерки за отпращането на ръководителя на дипломатическата мисия от страната.

По-рано бе съобщено, че новата власт къса всички споразумения, сключени между Нигер и Франция в областта на сигурността и отбраната.

Военните, които взеха властта в Нигер през нощта на 27 юли, ясно демонстрират желанието си за тотално оттегляне на Франция от страната им.

Недалеч от френската военна база в Ниамей миналата събота и неделя се проведоха масови митинги, в които участваха генералите от нигерската армия. Протестиращите скандираха лозунги в подкрепа на новите власти в страната и срещу френския и западния колониализъм.

В миналото Нигер беше колония на Франция и получи независимост през 1960 г. Доскоро на власт бяха профренски правителства, което превърна страната в една от последните крепости на френското влияние в Африка.

За Франция Нигер е от особена важност, тъй като е един от основните доставчици на уран - между 30% и 40% от урана, консумиран от Франция, идва от Нигер.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев