АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛША ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ИЗИСКВА РЕПАРАЦИИ ОТ ГЕРМАНИЯ ЗА 1,5 ТРИЛИОНА ДОЛАРА

Полският Сейм прие м.г. резолюция, с която настоява за репарации от страна на Германия
01.09.2023 / 12:33

Полша ще продължи да иска репарации от Германия за щетите, причинени по време на Втората световна война, докато Германия не започне честен диалог с Полша по темата за компенсациите, заяви полският заместник-министър на външните работи Аркадиуш Муларчик в интервю за вестник "Полска метрополия варшавска", предаде ТАСС.

"Тези действия (искания за репарации) ще бъдат извършвани, докато Германия не започне честен диалог с Полша по темата за изплащане на репарации", каза той.

Дипломатът направи изявлението си по повод 84-ата годишнина от нападението на нацистка Германия над Полша. Той припомни, че в резултат на агресията и последвалата окупация Варшава е разрушена на 80%, а 700 000 нейни жители са убити. "Много други полски градове и села имаха подобна трагична съдба, като бяха разрушени, а населението им изтребено", добави Муларчик.

На 1 септември 2022 г. полските власти представиха тритомния доклад, изготвен от експерти, за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г. Обявената окончателна сума възлиза на 6,2 трилиона злоти (около 1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският министър на външните работи Збигнев Рау подписва нота, с която иска компенсации от Германия.

Германското правителство неведнъж е посочвало, че не вижда основания за каквито и да било плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се отказва от репарации.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев