АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ СЛЕД ПРИЗНАНИЕТО НА БОРИСОВ: НЕ СЪМ ЧУВАЛ ЗА СРЕЩИ С АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ. НЕ ГО ПОЗНАВАМ!

Денков
01.09.2023 / 12:39

"Аз нямам от какво да се притеснявам, нямате основание за такива внушения към настоящето правителство" - така министър-председателят по Николай Денков коментира ролята на Алексей Петров и разкритието на Бойко Борисов, че убитият е участвал в предварителните разговори за кабинет.

Премиерът изтъкна, че не познава Алексей Петров, като уточни, че не е чувал за срещи на управляващите с убития бизнесмен преди сформирането на кабинета. Той подчерта, че при изготвянето на законодателната и управленската програма на правителството името на застреляния не е споменавано.

Повод за уточнението му стана въпрос от депутата Гроздан Караджов, зададен му по време на първия парламентарен контрол за новия политически сезон.

Караджов цитира признанието на Бойко Борисов по-рано днес, че Петров е участвал в разговорите за съставянето на кабинета.

"В качеството си на какъв един човек, който е разследван за рекет, за убийства, като какъв точно такъв човек може да бъде участник в сглобяването на вашия кабинет?", попита депутатът от ИТН.

"В качеството си на какъв участва човек, който е бащата на един от партийните лидери, което е най-малкото противоконституционно, но тук за газенето на конституцията не е учудващо", добави той относно присъствието на бащата на Кирил Петков на тези разговори.

Караджов настоя да разбере и какви ангажименти са поемали "участниците в сглобката в тези задкулисни преговори" и дали премиерът знае за такива.

"Не познавам Алексей Петров, никога не съм говорил с него, виждал съм го два пъти на срещи на работодателските организации. Никога не съм чувал за срещи с Алексей Петров преди да стане убийството, след което изтече такава информация в медиите. Аз съм участвал във всички процеси, свързани с подготовката на управленската и законодателната програма, и никога в тези процеси името му не е споменавано", отговори Николай Денков.

И препрати Гроздан Караджов да пита Бойко Борисов. "Така че, задавайте въпросите към лицата, които могат да отговарят на тези въпроси", добави премиерът.

Относно мълчанието на МВР във връзка с разследването на убийството на Алексей Петров, Денков каза, че не може да се предоставя информация без разрешение на прокуратурата.

"Аз и друг път съм чувал, че не сте го познавали и виждали, но сериозността на вашата позиция изисква да отговорите на въпроса - не се ли притеснявате от ролята на лицето Алексей Петров в съставянето на вашето правителство, от ангажиментите, които са поети там, защото това не са били срещи да палнем една свещ в църквата?", репликира Гроздан Караджов.

И попита: "От утре сутринта, като застанете пред огледалото, ще виждате ли призрака на Алексей Петров, като олицетворение на правителството "Денков"?

Премиерът иронизира алегорията за огледалото и призова Караджов да прояви повече творчество. Той все пак отговори, че съвестта му е чиста.

"Като се погледна сутрин в огледалото, виждам себе си и своята съвест. Толкова лъжи се казаха днес в залата, че ако пускаме червени точки, трябваше да е червено на екрана през цялото време", отвърна Денков.

Той каза още, че всеки може да се среща с когото си поиска, важно било какви са действията на министрите и приеманите закони в пленарната зала.

Последваха реакции от депутати от ПП, които протестираха, че такъв въпрос е бил допуснат, понеже е в разрез с правилника по време на блиц контрол да се задават въпроси, които засягат общата политика на правителството.

"Не следваше да бъде допускан такъв въпрос и да бъде отговаряно на него", отправи критика към Росен Желязков бившият председател на НС Мирослав Иванов.

На влизана в пленарната зала Борисов изненадващо призна: „Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни ли, колко избори бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт“.

„Аз винаги казвам истината. Така че срещи сме провеждали – с него, той с тях, обратно. За да може някакво дори крехко доверие да си имаме“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„От мен не, по време на разговорите - не. Ако е имало нещо друго, това не е към мен въпрос“, отговори Борисов на въпрос обещаван ли е на Алексей Петров пост в ДАНС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев