АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИАНА РУСИНОВА: ПРЕДВИЖДАНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗДП СА ПОПУЛИСТКИ И НЯМА ДА ДОВЕДАТ ДО НИКАКЪВ ЕФЕКТ

 Диана Русинова
08.09.2023 / 10:20

В четвъртък депутатите приеха на първо четене четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Част от промените предвиждат в рамките на една година за младите шофьори да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта.

Предвижда се забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез.

За каране без книжка глобата се предлага да се вдигне до 1500 - 2000 лв. при сегашните от 100 до 300 лв. Със същата сума ще бъде глобяван и собственикът на колата, ако я е предоставил на неправоспособен водач.

Пред Радио София Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики коментира, че част от промените, които се предлагат са стари и лобистки текстове.

„Измежду тези промени отново има едно предложение за премахването на стикера за периодичен технически преглед, което повярвайте ми, е мярка, която със сигурност няма да доведе до намаляване на пътно транспортния травматизъм. За нас е чист лобизъм, грозен лобизъм бих казала“, каза Русинова.

По отношение на управлението на по-маломощни автомобили, тя обясни, че няма как младите водачи да управляват коли със стотици конски сили.

„Чисто законово в някаква степен е добре. От друга страна нешофирането през нощта в продължение на една година за новите водачи, това за мен, също е недообмислено и е мярка, която ние не подкрепяме. На теория тези водачи излизайки от курса и получавайки свидетелство за управление на моторно превозно средство трябва да знаят как се кара през нощта“, обясни експертът по транспортни политики.

Според Диана Русинова мерките са популистки и няма да доведат до никакъв ефект. По думите е необходимо преди окончателното приемане на промените да се осъществят срещи с експертните организации.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев