АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: РЕФОРМА В СЛУЖБИТЕ НЕ ОЗНАЧАВА ДА СЕ СМЕНИ РЪКОВОДСТВОТО ИМ С "НАШИ ХОРА" ОТ ЗАПИСА

Румен Радев
12.09.2023 / 08:42

Който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите, структурата, задачите и функциите им, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори.

Това заяви пред журналисти по време на Солунския международен панаир президентът Румен Радев в отговор на въпрос на БНТ относно предложението на ПП-ДБ шефовете на служби да се назначават от министър-председателя.

Реформа не означава да смени ръководството с т. нар. наши хора от записа (на срещата на ПП) - искам да видя какво предлагат, така че ако имат някакви идеи, да ги сложат на масата, коментира президентът.

"Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата "Джордж Тенет" от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се разберат когато говорят за съгласуване с посолствоТО, те всъщност срещу посолствоТО ли тръгват?", посочи той, видимо ядосан.

Държавният глава коментира и подадената оставка на бившия вече главен секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

"Човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да удовлетворят сценария от записа. В същото време той да няма никакво влияние, а да носи отговорност за това. Мисля, че това не е честно и той постъпи по най-достойния начин", отбеляза Радев.

Президентът каза още, че по време на "Мача на надеждата" с премиера Николай Денков са обсъдили редица важни предизвикателства пред страната.

"Надявам се правителството да постъпи максимално мъдро, така че да управлява в интерес на България и българските граждани".

Румен Радев очаква задълбочен анализ за действието на местните власти и държавата относно природните бедствия. Президентът посочи още, че системата за ранно предупреждение е трябвало да започне да действа в България от 1 септември.

"Когато се случи наводнението в Карловско, спомнете си как изглеждаха тези села, с колко дървена маса по дворовете на хората. В Карловско нямаше жертви, но от първите часове там бяха мобилизирани армията, пожарна и МВР, модулни екипи, екип от София, хеликоптер, министри. При едно такова бедствие най-важно е спасяване на човешкия живот, мобилизация на всички институции, след това осигуряване на нормални условия на съществуване, недопускане на зарази и епидемии", коментира Радев пред журналисти.

България и Гърция се превърнаха постепенно в стратегическа ос на стабилност, която дава перспектива за устойчиво развитие на целия регион. Сега е моментът България и Гърция да извлекат икономическия максимум от това стратегическо партньорство, заяви президентът, който разгледа българската палата на Солунския международен панаир и даде кратък брифинг за българските медии. По-късно държавният глава посрещна на българския щанд и президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Участието на България като почетна страна на такова престижно международно изложение е сериозно признание за нарасналия икономически и научен потенциал на страната ни предвид факта, че в тази роля в предишни години са били мощни икономики като САЩ, Индия, Германия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), отбеляза Румен Радев.

Той посочи, че освен с традиционни отрасли за България като хранително-вкусова промишленост, туризъм, транспорт, машиностроене, тази година фокусът на представянето ни е върху високотехнологичното лице на България в областта на ИТ, изкуствен интелект, автономни системи, космос, зелена и цифрова икономика, научно участие, образование и иновации.

Румен Радев благодари на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу за проявения интерес към България. Това е една огромна възможност ние да задълбочаваме нашето стратегическо партньорство в редица области от взаимен интерес, каза българският държавен глава.

Радев посочи, че отличните отношения на най-високо политическо ниво способстваха да се развият стратегическите партньорства в редица области от взаимен интерес.

Президентът подчерта, че е много важно да продължава приемствеността между различните правителства на България. Той посочи, че до момента различни правителства са работили за това да има интерконекторна връзка, за участието на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, за това да се инициира мултимодалният транспортен коридор между Егейско и Черно море, за осъществяването на високоволтовата връзка между енергийния комплекс "Марица-изток" и "Неа Санта". Той отбеляза, че служебното правителство в кратък период е успяло да надгради това, подготвяйки важни меморандуми като този за участие в управлението на пристанището в Кавала.

"Това са стратегически за страната ни проекти, които носят не само преки икономически ползи. Те ни превръщат във важен регионален фактор и аз очаквам институциите в България да консолидират тези усилия така, че тези проекти да се реализират. За мен е много важен фактът, че новото редовно правителство споделя същият стратегически поглед за тези важни проекти и имам уверението на министър-председателя, че меморандумите, които подготви служебното правителство ще бъдат подписани в най-скоро време, това е важно за страната ни", каза президентът.

Румен Радев каза, че очаква проектът за наблюдение от Космоса, включен в Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде надведомствен център, който да наблюдава цялата територия на страната в реално време, така че да управляваме процесите по-добре.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев