АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИМИТЪР СТОЯНОВ: ОПРАСКАХА МВР, ВРЕМЕ Е ДА ОПРАСКАТ И СЛУЖБИТЕ

Димитър Стоянов
12.09.2023 / 09:27

Отново сме свидетели на политически спектакъл, чийто сценарии беше написан чрез записа. Ще го кажа на жаргон - опраскаха МВР, време е да опраскат и службите.

Това коментира бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

По думите му няма пряка индикация за смяна на ръководството на ДАНС.

"Няма как да се сменят шефовете на службите през 3 месеца. Така службите спират да работят и се поставя в риск националната сигурност", каза съветникът на президента по сигурността.

По думите му сме свидетели на политически спектакъл, чийто сценарий бе написан в онзи запис на ПП с мълчаливото съгласие на премиера Денков. Според него обаче дали ще се стигне до рокади в службите не е ясно.

Стоянов посочи, че управляващите правят опит да заобиколят подписа на президента за назначаване на ръководствата на службите. Ако бъдат сменени шефовете на службите, дефицитите в тях няма да се запълнят автоматично, уточни той.

Според него отхвърлянето на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност от НС не е прецедент.

Твърденията за руската връзка на президента и мантрата, че Радев прави завой към Русия са поредната опорка, каза още Стоянов.

Не става въпрос за смяна на наши и ваши хора. Трябва да има професионалисти. Ако бъдат сменени от Народното събрание без подпис на президента ще се върнем в 2013 г., когато Делян Пеевски стана шеф на ДАНС, допълни Стоянов.

„Неприемането на двата доклада означава нещо съвсем различно – гласуват вот на недоверие на правителството на Кирил Петков, което имаше ангажимент да постави конкретни задачи на конкретни служби и те да бъдат изпълнени. Такива задачи явно не са били поставени. Този вот на недоверие се отнася и за комисиите за контрол на службите в 47-ото и 48-ото НС”, каза Стоянов.

Относно дали отказът да бъде приет докладът е призив да си подадат оставките, Стоянов каза, че този призив трябва да бъде съпроводен от мотиви, каквито той не е чул.

„Ако бъдат сменени шефовете на службите, дефицитите автоматично ли ще бъдат запълнени. Тези дефицити трябва да бъдат с финансови средства, защото нашите служби са технологично изостанали. Трябва да са в крак с колегите си от партньорските служби, да получават надеждна информация и да я представят и на президент, и на премиер”, каза Стоянов.

Той коментира и двата варианта - за сливане на цивилното и военното разузнаване, или вероятността да бъде заобиколен подписа на президента, да не трябва указ за назначаването им, а да се избират по предложение на правителството от парламента.

„Вторият сценарий е по-вероятен – да се заобиколи подписът на президента. Опити за сливане на двете служби има през 2011, 2015 и 2020 г. Но и в трите случая разумът е надделял”, каза Стоянов. Той е против сменянето на шефове на служби толкова начесто. „Просто тези служби престават да работят, това обрича националната сигурност на неуспех”, каза Стоянов.

Промените, които са направени през 2021 от Стефан Янев, Стоянов определи като „обосновани”.

„Тези мотиви бяха ясно разписани, предоставени от министър-председателя – тогава Стефан Янев, на президентската институция”, каза Стоянов.

Стоянов бе категоричен, че към момента президентът Радев не предвижда да стане партиен лидер. "Няма причина да виждаме такава мислъл. Президентът има още около три години мандат. Докато е президент, няма как да бъде партиен лидер. Няма нищо общо между президента Радев и референдума, който беше обявен за запазване на Трети март като национален празник, допълни Димитър Стоянов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев