АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА: МИЛЕНА СЛАВОВА НЕ Е ДИСКРИМИНИРАЛА, А Е ИЗРАЗЯВАЛА МНЕНИЕ

Милена Славова
13.09.2023 / 13:55

Представител на прокуратурата защити певицата Милена Славова по делото за дискриминация, което Върховният административен съд (ВАС) разгледа днес, 13-и септември. Според държавното обвинение изказванията на певицата срещу ЛГБТИ прайда и общността е "конституционно гарантирано право на свобода на словото", съобщава "Дневник".

Делото беше съпътствано от акция - мини шествие от около 100 души и протест в подкрепа на певицата, като 40 нейни привърженици бяха допуснати и в съдебната зала. Преди това полицията направи "зона за сигурност" на входа на административния съд и не допускаше от сградата да се излиза.

През 2021 година двама активисти и младежката ЛГБТИ организация "Действие" подадоха сигнал срещу Славова до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради нейн статус във фейсбук срещу провеждащия се в София прайд. Според жалбата, певицата е осъществила дискриминация, тормоз и подбуждане към дискриминация по признак "сексуална ориентация" по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

В нейния пост, придружаващ предизборен клип на националистическите партии ВМРО, "Воля" и НФСБ, тогава обединени в коалицията "Българските патриоти", Славова пише:

"Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци." В жалбата си от "Действие" посочват и други изказвания на Славова пред "Нова телевизия", където тя се оплаква, че "дискриминацията е към нас вече".

През 2022 година Комисията за защита от дискриминация постанови решение, с което не намери дискриминация, нито тормоз и подбуждане към дискриминация в изказванията на Милена Славова, а ги защити като такива, изразяваща правото й на свобода на словото. Впоследствие Административния съд София град отмени това решение и върна казуса към комисията със задължителни указания за изпълнение, припомнят от "Действие".

Казусът стигна до върховния съд, защото и КЗД, и Славова обжалват решението.

Пред върховния съд, представителят на комисията заяви, че решението на Административен съд София - град е "неправилно и незаконосъобразно и че АССГ ограничава правото на преценка на комисията и разпростира влиянието си далеч извън компетенциите си".

Пред съда процесуалният представител на Милена Славова, адвокат Мария Янева заяви, че "певицата е подбудена от неприлично поведение, а не от конкретни хора с различно сексуално убеждение. Славова е срещу парада, а не срещу общността", заяви още защитникът, цитиран от Българската телеграфна агенция (БТА).

Милена Славова заяви, че изказването ѝ за прайда е породено от видеоклип на мъж, който е сложил националния флаг на неприлично място, и не е насочено срещу общността. Тя твърди, че след поста във Фейсбук и медийна изява по темата е получила заплахи за живота си.

Според адвокат Деница Любенова, която представлява ЛГБТИ общността, Славова е осъществила дискриминация по смисъла на закона. Пред медиите, след заседанието, тя добави, че певицата е създала омраза и възможност за дискриминация към една група, която вече е таргетирана от обществените нагласи. Според нея не става дума за свобода на словото, като добави, че има подробна практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока.

Решението на съда ще стане известно до един месец, като този срок е инструктивен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев