АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪС 124 ГЛАСА "ЗА" ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШИ ДА ОТПАДНЕ ЗАБРАНАТА ЗА ВНОС НА УКРАИНСКО ЗЪРНО

Народно събрание
14.09.2023 / 12:22

Със 124 гласа "за" от общо 201 гласували парламентът реши да отпадне забраната за внос на украинско зърно.

В хода на дебатите участие взе и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Обсъжданията продължиха близо три часа, в които депутатите спореха относно това дали трябва страната ни да се откаже от ембаргото.

"Ако някой ден трябва да пишем учебници и в тях трябва да запише определението за национално предателство, това, което сте на път да извършите, може да го запише вътре като пример за тотално отказване от българските интереси“, заяви Деян Николов от "Възраждане“.

Той каза още, че зърнопроизводителите са участвали в икономическата комисия, където първо бе разгледано решението. По думите му те са били твърдо против отпадането на забраната, защото според тях това би било пагубно.

Третата политическа сила смята, че цените на храните и инфлацията няма да спаднат, както заявиха премиерът и финансовият министър вчера.

В отговор на "Възраждане“ министър Вътев помоли темата да не се обръща в популизъм. Той обясни, че дори в момента влизат украински стоки. Министърът каза, че трябва да бъде завишен контрола върху вноса.

Драгомир Стойнев от БСП поиска макроикономическият анализ на Министерския съвет, за да може цялото народно представителство да се запознае с данните, които показват, че забраната може да отпадне. По думите му, ако такъв не бъде предоставен, не би могло да отпадне ембаргото.

От ПП-ДБ определиха като излишни исканията за представянето на анализи. Според Искрен Митев това е разиграване на министъра.

Иван Иванов от БСП каза, че ако днес българският парламент приеме решението за отпадането на забраната, това ще предизвика международен скандал, тъй като министърът вече четири пъти е гласувал за продължаването на ембаргото.

Костадин Костадинов отчете, че в Украйна е разрешено използването на ГМО-та, които обаче не са разрешени в България. Той попита каква е гаранцията, че българския пазар няма да се "наводни“ с такива стоки.

Искрен Митев репликира лидера на "Възраждане“ заявявайки, че забраната не работи. Той още така го обвини в разпространение на невярна информация.

"Ако отпадне забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, България сериозно ще завиши контрола над стоките, които влизат в страната от Украйна.

Това обяви от парламентарната трибуна земеделският министър Кирил Вътев. По думите му, ще се следи най-вече за тежки метали и радиоактивност.

"Темата с вноса въобще на храни от Украйна се дискутира от дълго време, не само у нас, но и на всички срещи на министрите на земеделието в целия ЕС, както и отделно на ниво петте фронтови държави, както ги наричат в ЕС. Това е България и останалите страни, въвели забраната. Притесненията на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна земеделска страна. Украйна не изпълнява тежките изисквания за внос на земеделска продукция, това е основателното притеснение, затова ще увеличим контрола над продукцията", обясни Вътев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев