АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КАМАРАТА НА ОБЩИНИТЕ НА КАНАДА ПОДАДЕ ОСТАВКА СЛЕД СКАНДАЛА С НАЦИСТ В ПАРЛАМЕНТА

Антъни Рота
26.09.2023 / 23:38

Председателят на Камарата на общините на Канада Антъни Рота подаде оставка, след като похвали украинец, който се е сражавал за нацистка част, и го покани в парламента, предаде Би Би Си.

„Трябва да се оттегля като ваш председател“, каза той в парламента. „Отново изразявам дълбокото си съжаление.“

Външният министър на Канада и заместник-външният министър на Полша призоваха председателя на Камарата на общините на Канада да подаде оставка заради скандал с нацист по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски. Това в крайна сметка се случи, а канадският премиер Джъстин Трюдо нарече случилото се "дълбоко посрамващо".

Става въпрос за реч на 98-годишния Ярослав Хунка пред долната камара на канадския парламент. Той беше представен като "украинско-канадски ветеран" от Втората световна война при визитата на Зеленски. По думите на председателя на Камарата на общините Антъни Рота обяви, че Хунка се бил за украинската независимост срещу Русия.

Скоро след това обаче две еврейски организации казаха, че Хунка е служил в SS дивизия "Галиция".

Полският посланик в Отава Витолд Дзиелски заяви, че очаква официално извинение. Той припомни, че SS дивизия Галиция е отговорна за убийството на хиляди поляци и евреи. "Апелирам спешно да се проучат документите дали Ярослав Хунка е издирван за престъпления срещу полския народ и срещу поляци от еврейски произход. Спецификата на такива престъпления е основание за кандидатстване пред Канада за екстрадирането му", включи се и полският министър на образованието.

По-рано руското посолство в Отава изпрати нота до канадското външно министерство, както и до кабинетите на премиера Джъстин Трюдо и председателя на Камарата на общините Антъни Рота. Причината е присъствието по време на речта на Зеленски на 98-годишния украински националист Ярослав Хунка, служил в СС дивизията "Галиция" по време на Втората световна война.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев