АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД СКАНДАЛА С "ПРОМЯНАТА" И "МАРИЦИТЕ" ЩЕ ИМА КОМИСИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ

Бойко Борисов
28.09.2023 / 12:16

Подкомисията за контрол на еврофондовете ще стане комисия днес, заяви Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Комисията ще подготвя критериите за фирмите, които ще кандидатстват по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Лидерът на ГЕРБ е разговарял с премиера Николай Денков и със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като вчера депутати от ГЕРБ-СДС изразиха притеснения във връзка с Териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Борисов изчете две изречения от документите, които ще бъдат променени - списъкът с компаниите и заложените в тях инвестиции да не се подкрепят на база на "формален процес на избор и оценка". Бившият премиер изтъкна, че животът на ТЕЦ-овете трябва да бъде удължен. По думите му не трябва да се инвестира само в соларни паркове, тъй като те не създават работни места.

Едно от смущенията за ГЕРБ е "въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени", прочете Борисов. Той обясни: "сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там".

Другото притеснение е свързано с "формален процес на избор и оценка", което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над три млрд. лева и които по-късно ще бъдат оценявани формално. С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем. Ще бъдат закрити работни места, посочи лидерът на ГЕРБ. Аз вярвам на акад. Денков и се надявам, че още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат, каза Борисов. Тогава, когато вече имаме одобрен териториален план, една компания ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК и която спечели - съответно ще работи, обясни той. Борисов смята, че грешката е била допусната неволно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Вчера само няколко часа след като от финансовото министерство съобщиха за отпадане на проекти от Плана за възстановяване, ГЕРБ даде извънредна пресконференция, на която алармираха, че "се раздават милиарди на странни фирми".

Депутатът Делян Добрев обяви, че 1 млрд. 760 млн. евро "са дадени на фирми, които никой не знае откъде и кога дойдоха, как са участвали на търг и защо са били избрани. Това не е скандал. Това е международен скандал!", отсече Добрев.

ГЕРБ призоваха правителството да промени по най-бързия начин плановете и изразиха притеснение, че фирми, близки до "Продължаваме промяната - Демократична България", ще се облагодетелстват от европейските пари.

По думите на Борисов Денков е приел притесненията на ГЕРБ и ги е уверил, че ще бъдат обсъдени в петък на Министерския съвет.

Новината потвърди и Делян Пеевски, който заяви, че заедно с ГЕРБ, ще предложат да се създаде комисия за контрол на еврофондовете, за да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента. Ще прегледаме внимателно тези проекти, коментира в кулоарите на парламента Пеевски.

"Разговаряхме с ГЕРБ и с премиера Николай Денков тази сутрин, твърдят, че грешката е неволна и оценката на фирмите е формална. Надяваме се да е така. Ще проверим", каза тази сутрин Пеевски.

Той уточни, че няма да се разглеждат фирми, а критерии как да се случат нещата, за да има пълна прозрачност съгласно европейските изисквания, за да има ясно и прозрачно финансиране, което да допринесе за осигуряване на работни места и развитие на региона. Програмата се отваря догодина, трябва да има ясни критерии как се избират компаниите и какво ще донесат за региона като развитие, посочи депутатът от ДПС.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ е на мнение, че ГЕРБ залитат по реториката на "Възраждане"

ГЕРБ залитат по реториката на "Възраждане", която е срещу инвестициите, които трябва да се случат в тези региони за запазване на работните места на хората. Фирмите от индикативния списък са споделили своите инвестиционни намерения, но не са получавали средства. Това коментира пред журналисти Радослав Рибарски, депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Рибарски коментира, че по никакъв начин включването на фирми в индикативните списъци и заявяването на инвестиционните им намерения, не ги прави бенефициент по териториалните планове. Той обясни, че не е имало някакъв механизъм за отсяване, напротив - всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение, е намерил място в този индикативен списък с проекти, добави той.

Според Рибарски е обезпокояващо е, че едни инвеститори, които дръзват да споделят своите инвестиционни намерения, биват по този начин хулени. Това са големи фирми, които са поели ангажимент да инвестират в тези региони, добави той.

Рибарски отрече да е бил в "Металик" АД и не му е известно те да спонсорирали ПП.

Депутатът поясни, че изискването да се съберат инвестиционни намерения, е именно по искане на Европейската комисия (ЕК), европейски регламент и тепърва предстои да бъде посочен и механизмът, по който ще се усвояват тези средства. Управляващият орган е Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), добави той.

Рибарски обясни, че териториалните планове са механизъм на ЕК, а парламентарна комисия може да обсъжда всеки един въпрос, включително и критериите, на които да отговарят фирмите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев