АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ: С БОРИСОВ ИЗЧИСТИХМЕ НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПВУ

Денков
28.09.2023 / 12:34

Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази сутрин се чух с г-н Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение.

Това каза министър-председателят акад. Николай Денков, потвърждавайки, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

По отношение на ПВУ всички знаем, че има забавяне. То е свързано с някои от най-тежките реформи както по отношение на правосъдната система, така и по отношение на енергетиката. Промените в правосъдната система, в енергетиката не се правят, защото някой ги иска, а защото са промени, от които имат нужда българските граждани, за да се осигури бъдеще, което е по-добро за хората в България, обясни премиерът.

Денков подчерта, че е оптимист, че това ще бъде разбрано и посочи, че документите ще бъдат представени в първата седмица на октомври. "В тях ще бъдат очертани промените в ПВУ, териториалните планове, пътната карта за климатичния преход. С представянето им пред ЕК, процесът на уточняването на тези документи не приключва, а започва преговорен процес, в който ние имаме два-три месеца до края на годината да уточним всички текстове", каза още той.

По думите му въпросните над 1,4 млрд. лева няма да влязат в тези региони, ако изпуснем момента.

Министър-председателят припомни, че това, което са направили, е буквално да извадят всички горещи теми, да ги сложат на масата, да предложат решения и да търсят съгласие.

„Колкото и да е трудно, защото от тях зависи бъдещето на България", допълни той.

Относно приемането ни в Шенген, Денков заяви: "Обсъжда се една-единствена възможност и тя е България да стане част от Шенген през декември 2023 г."

Източник Новини.бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев